Hollands KroonZakelijk

Winkelgebieden Hollands Kroon scoren bovengemiddeld op ‘schoonbeleving’

Advertentie:

Anna Paulowna – Hollands Kroon heeft voor het zesde jaar op rij meegedaan aan de verkiezing schoonste winkelgebied van Nederland. Met een 7.0 voor schoonbeleving van winkelend publiek en winkeliers scoort Hollands Kroon boven het landelijke gemiddelde van 6.8. Den Helder deed ook mee en scoort net onder het landelijk gemiddelde met een 6.6. Het allerschoonste winkelgebied van Nederland is in de Zeeuwse gemeente Veere, dit gebied scoort een 7.9.

In Hollands Kroon vindt gemiddeld 8 procent van de ondervraagden het in de winkelgebieden nog steeds onaangenaam, terwijl het met de veiligheidsbeleving vooral overdag wel goed zit. Uitschieter is het winkelgebied in Wieringerwerf (19%), hetgeen te verklaren valt door de vele werkzaamheden daar. Ook in Hippolytushoef (14%) is ruimte voor verbetering. Hier is al een project opgestart om het gebied aan te pakken. De aanpak van het winkelhart Niedorp heeft geleid tot het hoogste cijfer: 7.6. Wethouder Lilian Peeters zegt hierover: “Een schone leefomgeving is een genot voor iedereen. Winkelgebieden zijn hierin geen uitzondering. Dat vraagt wel een inspanning van iedereen: winkeliers én klanten. Als gemeente willen we inzetten op bewustwording door voorlichting.”

25 meter regel
Opvallend is dat 96 procent van de winkeliers de 25 meter regel, die hen verplicht de openbare ruimte tot 25 meter vanaf hun voordeur schoon te houden, niet kent. Tachtig procent van de winkeliers vindt een schone omgeving van het winkelgebied belangrijk voor een gastvrije uitstraling richting klanten. Op dit moment is hier nauwelijks onderlinge samenwerking in. De ondernemers worden vanuit de gemeente geïnformeerd over hun (wettelijke) verplichting over de 25 meter regel. Om bij ondernemers meer bekendheid te geven aan deze regel besteedt Hollands Kroon hieraan extra aandacht in een nieuwsbrief voor ondernemers, maar ook in het persoonlijke contact en bijeenkomsten van de ondernemersverenigingen wordt dit onderwerp door de gemeente aangekaart.

Toon meer

Hans Boskeljon

Hans Boskeljon is sinds mei 2023 politiek verslaggever voor Regio Noordkop. Hij richt zich uitsluitend op de politiek binnen de gemeente Hollands Kroon. In het verleden was hij onder meer werkzaam bij NRG en als wethouder in de gemeente Den Helder. Hans is bereikbaar via hans@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button