Politiek

Verbeterpogingen voorschoolse educatie sneuvelen in de raad

Advertentie:

Den Helder – De gemeenteraad heeft maandagavond een nieuw subsidiebeleid voor peuteropvang en voor- en vroegschoolse educatie (VVE) vastgesteld. VVE is bedoeld om peuters met een risico op een (taal-) achterstand beter voor te bereiden op de basisschool en ervoor te zorgen dat kleuters zonder achterstand naar groep 3 kunnen.

In de nieuwe subsidieverordening wordt de tweede 8 uur van de 16 uur in de kinderopvang gratis voor kinderen met een VVE-indicatie. Voor ouders die geen recht op kinderopvangtoeslag én een minimuminkomen hebben, wordt de ouderbijdrage dan afgeschaft. De raad zet hiermee in op het verbeteren van de financiële toegankelijkheid, om meer kinderen in staat te stellen deel te nemen aan het VVE-aanbod.

De fracties GroenLinks en PvdA dienden maandagavond een amendement in om voor- en vroegschoolse educatie voor een zo breed mogelijk publiek beschikbaar te maken. Zij wilden de voorwaarde voor een minimuminkomen volledig afschaffen en iedere ouderbijdrage wijzigen, maar dit werd door wethouder Kos ontraden. “Dan wordt de kinderopvang gratis, we kunnen niet overzien wat dat voor ons gaat betekenen.”

Verkeerd amendement
Bij de reactie van de wethouder op het ingediende amendement van GroenLinks en PvdA ontstond enige verwarring. Vóór de raadsvergadering hadden de fracties een ander amendement aangekondigd dan degene die zij daadwerkelijk indienden. Een foutje van Marije Boessenkool, fractievoorzitter van GroenLinks, die de verkeerde versie opstuurde. Later bleek dit een “geluk bij een ongeluk”.

Het (verkeerd) aangekondigde amendement was een voorstel om het minimuminkomen van 120 procent bijstandsnorm te veranderen naar 140 procent bijstandsnorm. Wethouder Kos maakte de fout ook te reageren op dit amendement, terwijl deze niet ingediend was, wat leidde tot frustratie bij de VVD en een correctie van burgemeester De Boer als voorzitter van de raad. Voor Boessenkool kwam dit goed uit, Kos gaf namelijk aan meer kansen te zien in deze versie.

Gesprek aan gaan
Wel benadrukte de wethouder dat er binnenkort een politieke avond wordt georganiseerd, om samen met experts het gesprek te voeren over wat kan worden toegevoegd aan het VVE-aanbod dat er nu al is. GroenLinks en PvdA brachten uiteindelijk toch het ‘verkeerd’ aangekondigde amendement in stemming, maar konden niet op een raadsmeerderheid rekenen.

Net als de VVD, irriteerde ook het CDA zich aan de gang van zaken. “Ik zie een handreiking van de wethouder om het gesprek aan te gaan over hoe we het op een goede manier kunnen inkleden met elkaar. Dan is de reactie: we knallen snel dit amendement in deze vorm er in. Ik denk dat dat niet de juiste wijze is. Laten we het gesprek aangaan zoals de wethouder dat heeft aangegeven.”

Verder diende D66 twee amendementen in om de kwaliteit van VVE te verbeteren. Ook hier verwees Kos naar de politieke avond die op de agenda staat. “We vragen van de aanbieders om met ons het gesprek aan te gaan over het verbeteren van de kwaliteit, inclusief een politieke avond over dit onderwerp.” Een raadsmeerderheid volgt de wethouder hierin. De fractie van D66 was de enige die voor hun eigen amendementen stemde.

Toon meer

Lianne Snel

Lianne Snel studeerde politicologie en American Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeks- en politiek journalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button