Den Helder

De Jutter weer een stukje duurzamer

Advertentie:

Het bestuur van verenigingsgebouw “De Jutter” aan de Spoorgracht kreeg vrijdag een cheque van 5.000 euro uit handen van de voorzitter van de raad van commissarissen Henk van Zanten van het Coöperatiefonds van de Rabobank Kop van Noord-Holland. Dit ter ondersteuning van de verduurzaming van het verenigingsgebouw. Het dak is vernieuwd, met een isolatielaag van ruim 8 centimeter en daarop zijn 46 zonnepanelen geplaatst. Eigenlijk was er dus ook maar een plek waar Van Zanten de cheque aan voorzitter Paul Blankenzee van de stichting JSO kon overhandigen, natuurlijk op het dak bij de zonnepanelen!

Verenigingsgebouw de Jutter wordt beheerd door de stichting Jeugd, Sport en Ontspanning (JSO) en biedt zaalruimte aan verenigingen en andere initiatieven. Zo worden er bijvoorbeeld bingo’s gehouden, zijn er twee biljartverenigingen en wordt er gezongen en gedanst. Een echt clubgebouw dus waar verenigingen tegen een redelijk tarief terecht kunnen. Ook is het gebouw stemlokaal tijdens verkiezingen.

Ondersteuning
Het Rabobank Coöperatiefonds biedt ondersteuning aan het Nederlandse Verenigingsleven en vormt het hart van het sponsorbeleid van de Rabobank. Ze ondersteunen verenigingen en stichtingen met ambitie, niet vanaf de zijlijn, maar samen met hen in co-creatie. De heer Van Zanten geeft aan blij te zijn dat de Rabobank de stichting JSO kan ondersteunen in hun streven naar verduurzaming.

De verduurzaming van het verenigingsgebouw is een lange weg. Een verlaagd plafond en een keuken zonder gasgebruik waren al gerealiseerd. Om het gebouw volledig klimaatneutraal te krijgen met warmtewisselaars en zonnepanelen zou een investering van anderhalve ton vergen. Dit vond het bestuur niet verantwoord met de huidige stand van techniek en opbrengst en aan de andere kant voor de financiële situatie van de stichting. Drie grote stappen bleven over om wel zo veel mogelijk klimaatneutraal te worden en de financiën te ondersteunen.

Investeringen
De grootste wens om zonnepanelen te plaatsen werd als eerste gekozen. Voor de helft van het dak werden zonnepanelen besteld die de gebruikte stroomconsumptie konden opvangen. Zouden in een later stadium voor de bovenverdieping bijvoorbeeld warmtewisselaars of airconditioning units gekozen worden kon de ‘zonneweide’ uitgebreid worden. Toen met de zonnepanelen begonnen zou worden bleek het dak niet in de verwachte conditie te verkeren. Een nieuwe dakbedekking was noodzakelijk en als je dat doet kan je beter gelijk ook goed isoleren. Gekozen werd voor een nieuw dak met 8 centimeter dikke isolatieplaten. Samen met de zonnepanelen zou dit een behoorlijk besparing opleveren, maar alle spaarpotjes zijn nu meer dan leeg en dat baarde het bestuur natuurlijk behoorlijk zorgen. De huidige verwarmingsketels zijn immers 25 jaar oud en als is je isolatie nog zo goed, zonder kachel wordt het toch echt koud.

Toen het Coöperatiefonds van de Rabobank met het prachtige bedrag van 5.000 euro ter ondersteuning kwam ging er letterlijk een zucht van verlichting door de vergadering van het bestuur. De kosten van het dak konden betaald worden en er was een begin voor een nieuw spaarpotje voor de kachels. Samen met de besparingen hoopt het bestuur van JSO in 2020 al te kunnen investeren in nieuwe kachel(s) die ook weer een stuk milieuvriendelijker zullen zijn als de oude ketels.

Toon meer

Ronald Boutkan

Bovenstaand bericht is geplaatst door Ronald Boutkan, algemeen directeur van Regio Noordkop. Ronald woont in Den Helder en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

Wellicht ook interessant

Back to top button