Hollands Kroon

Maandelijkse veteranenbijeenkomst in Hippolytushoef

Hollands Kroon – In Veteranencafé De Kasteleen in Hippolytushoef is deze maand weer een bijeenkomst gepland op vrijdag 25 maart. De bijeenkomst begint om 15.00 uur en eindigt rond 18:00 uur. Veteranen (met of zonder partner) zijn van harte welkom.

Deze dag staat in het teken van de UNAMIC en UNTAC Mission in Cambodja. Deze missie begon in 1992, inmiddels 30 jaar geleden. Een mooie gelegenheid om hier aandacht aan te besteden. Willem Bouwman, zelf Cambodja veteraan, zal een presentatie verzorgen die om 16.00 uur begint en ongeveer een uur zal duren.

Historie
De VN wierp zich eind jaren ’80 op als bemiddelaar in de Cambodjaanse burgeroorlog. In deze oorlog streden verschillende partijen: de Rode Khmer (de Communistische partij van Cambodja), het Cambodjaanse verzet en de royalisten van prins Sihanouk, de zogeheten Witte Khmer. Deze partijen kwamen in 1991 een staakt-het-vuren overeen, waarop VN-waarnemers toezagen. Dit was de UNAMIC-missie (United Nations Advance Mission in Cambodia).

Deze missie bereidde ook de UNTAC-missie voor (United Nations Transitional Authority in Cambodia) die ervoor zorgde dat het op 23 oktober 1991 in Parijs afgesloten vredesakkoord werd nageleefd.

De Nederlandse blauwhelmen in deze missie waren voornamelijk mariniers. Zij hielden zich vooral bezig met het ruimen van mijnen, maar hielden ook toezicht op het bestuur, de ontwapening van de strijdende partijen en handhaafden de orde in Cambodja. De missie eindigde in 1993.

Toon meer

Leanne van Gemeren

Mijn naam is Leanne van Gemeren (21). Ik ben werkzaam bij Regio Noordkop als Redactiemedewerker en studeer Creative Business. Ik ben bereikbaar via leanne@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button