GR2022HK

Onafhankelijk Hollands Kroon viert enorme overwinning (Update)

Hollands Kroon – Onafhankelijk Hollands Kroon heeft bij de gemeenteraadsverkiezingen een enorme overwinning behaald. De partij is ontving 27,75% procent van de stemmen en staat voorlopig op acht zetels. De huidige coalitie krimpt iets, vooral SHK wordt afgestraft. Het CDA blijft gespaard.

SHK werd vier jaar geleden de grootste met zeven zetels. In de voorlopige verdeling komt de partij van Jip Pankras op vier. Pankras is teleurgesteld maar blijft er nuchter over: “Ik sta hier zeker niet te juichen, maar de kiezer heeft gesproken. OHK is nu aanzet en we gaan graag met hun in gesprek.” Ook de VVD gaat naar vier, zij kregen er in 2018 vijf. Jan-Willem van der Klugt van het CDA is tevreden: Zijn partij blijft voorlopig op vijf zetels, net als bij de vorige verkiezingen.

De voorlopige zetelverdeling.

OHK de grote overwinnaar
De grote winnaar is Onafhankelijk Hollands Kroon. De partij van Alexander Bügel kreeg vier jaar geleden drie zetels, en staat nu als grote overwinnaar op acht. Bügel en zijn partijgenoten zijn blij: “De verliezers moeten hun wonden likken en vooruit kijken, het is een momentopname.” Hij ontving woensdagavond in het gemeentehuis van Anna Paulowna felicitaties van de andere kandidaten. “Afgelopen maandag voorspelde ik zeven zetels, het zijn er acht geworden. Dat geeft in ieder geval aan dat de inwoners van Hollands Kroon verandering willen.”

De andere partijen blijven vrijwel gelijk. De PvdA hanteert haar twee zetels, net als GroenLInks en D66. LADA & Anders!, die samen meededen met beide één partij, komen na de verkiezingen uit op twee. De enige verschuiving aan zetels is dus van de coalitie naar OHK. De opkomst was 45,9%, een stuk lager dan vier jaar geleden.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button