Den HelderVideo

Actiedag ziekenhuizen: ”U wordt gehecht, wij worden genaaid” (video)

Den Helder – “U wordt gehecht, wij worden genaaid”, prijkte er op een van de spandoeken in het Noordwest ziekenhuis. De CAO onderhandelingen van de Nederlandse ziekenhuizen zit muurvast. De FNV en het CNV stelden een ultimatum, maar het bleef stil aan de andere kant van de onderhandelingstafel. Voor de medewerkers was de maat vol, en zij sprongen op de barricade.

“Het is stil bij de NVZ”, schalde het donderdagmiddag door de hal van het Noordwest Ziekenhuis in Den Helder. Op het ritme van ‘het is stil aan de overkant’ maakten de ziekenhuismedewerkers hun onvrede over de CAO onderhandelingen duidelijk. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, NVZ in het kort, doet volgens de medewerkers te weinig om het werken in het ziekenhuis toegankelijk te maken. Te lage lonen, een hoge werkdruk en een naar inschatting van de medewerkers onredelijke verwachting over de flexibiliteit van het personeel zorgden er voor dat ook het Noordwest zich aansloot bij de landelijke actiedag.

Maar, “Het is zeker geen staking”, zegt Tanneke Goverse, operatieassistent en leider van het actiecomité. Het personeel van de ziekenhuizen heeft vanzelfsprekend een zorgplicht naar de patiënten, en het werk neerleggen om te staken gaat ook hen een brug te ver. “Wij noemen het een actiedag”, aldus Goverse. “Iedereen komt kort bij elkaar, en gaat daarna weer verder met werken.” Alleen de planbare zorg staat op pauze. Acute hulp en zorg die niet kan wachten, zoals chemotherapie op de afdeling oncologie, gaan gewoon door. Goverse: “Wij hebben nog steeds een zorghart, we kunnen het niet maken om die patiënten af te zeggen”.

Voor applaus geen boodschappen
Voorzitter van de raad van bestuur, Stefan Kroese, noemt zelf dat hij tussen twee vuren in zit. “Ik snap de standpunten van de medewerkers, en aan de andere kant heeft iedereen last van de inflatie en zijn het lastige tijden, waardoor ook ziekenhuizen meer kosten maken.” Tijdens de actiedag kregen werknemers de kans om vragen te stellen aan Kroese. Medewerkers vroegen hem onder andere waarom het landelijk vrijgemaakt geld voor de zorg niet genoeg is om de salarisverhoging te kunnen dekken. Kroese gaf aan dat het geld al begroot was voor de nieuwe CAO, maar dat de vakbonden dit nog niet genoeg vinden.

Als de onderhandelingen vast blijven zitten sluiten de vakbonden niet uit de er een tweede actiedag georganiseerd zal worden in april. Want hoewel het zorgpersoneel begrip heeft voor de hogere kosten die het ziekenhuis moet maken, hebben zij ook last van de toegenomen inflatie en een hoge energierekening. Want, zoals een van de actievoerders noemt: “Het zorgpersoneel kan niet leven van applaus, ook wij moeten onze boodschappen betalen”.

Toon meer

Brent van der Hell

Brent van der Hell is werkzaam bij Regio Noordkop als verslaggever / redacteur TV. Hij is bereikbaar via brent@regionoordkop.nl, of via de telefoonnummers 0627656370 en 0223684609.

Wellicht ook interessant

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button