Politiek

Bijna veertig procent van de stemmers uit Hollands Kroon kiest BBB, CDA houdt minder dan de helft

Hollands Kroon – Bijna veertig procent van de kiezers uit Hollands Kroon heeft gisteren een stem uitgebracht op het BBB van Caroline van der Plas. Op Texel en in buurgemeente Schagen ligt het percentage lager, respectievelijk 33- en 26 procent, maar wint de partij ook met een grote marge. De uitslag uit Den Helder laat nog op zich wachten.

De uitslag in de drie Noordkop gemeenten waar de stemmen inmiddels geteld zijn komt redelijk overeen met het landelijk beeld: BBB wint enorm, Forum voor Democratie wordt gedecimeerd en PVV, VVD en CDA verliezen fors. Waar in 2019 nog ruim twintig procent van de kiezers uit Hollands Kroon op het Forum stemde was dit bij deze verkiezingen slechts 3,9 procent. De PVV halveerde bijna, van 7,4 naar 4,4. Het CDA krijgt in de plattelandsgemeente nog maar 5,6 procent van de stemmen (12,6 procent vier jaar geleden). Ook D66 krimpt flink in Hollands Kroon, al was de partij daar nooit echt populair.

In buurgemeente Schagen is het aandeel CDA stemmers ook meer dan gehalveerd ten opzichte van de vorige Statenverkiezingen. Vier jaar geleden, toen FvD in veel gemeenten het grootst was, was het in Schagen een nek aan nek race tussen CDA, VVD en FvD. Alle drie haalden zij ongeveer 15 procent van de kiezers binnen. Dit keer is de strijd met de nieuwkomer geen fotofinish: De VVD krijgt na BBB de meeste kiezers uit Schagen mee, maar de nummer één is twee keer zo groot als de nummer twee. Op Texel is BBB ook het populairst, gevolgd door GroenLinks. Het CDA houdt op het eiland nog maar 3,7 procent van de kiezers over, ten opzichte van 11,5 in 2019.

Links en alternatief
PvdA en GroenLinks zijn redelijk stabiel en verliezen één of twee procent van het electoraat. Met een gezamenlijke fractie, die er niet is, zouden de twee alsnog lang niet in de buurt komen van het formaat van BBB in de Noordkop. Voor de SP is het verlies groter. Zo gaat de partij in Hollands Kroon van vijf- naar 2,8 procent. De regionale partijen en ‘alternatieve’ landelijke partijen breken ook in onze regio niet veel potten: Partijen als OPNH, Jezus Leeft, Code Oranje en de Piratenpartij gaan allen geen zetel krijgen in de Staten.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

1 reactie

  1. Er was bij voorbaat een grote kans dat de burgerbeweging zou gaan winnen, het past bij het tijdsbeeld, Nieuwe partijen zorgen voor schokken in de stemuitslagen omdat veel stemgerechtigden denken dat zij niet gehoord worden, om die reden zoeken zij voortdurend een aantrekkelijk (en nieuw) alternatief. Zij begrijpen echter niet goed hoe een democratie werkt. Gehoord worden is binnen een democratische samenleving namelijk niet meer dan ´mogen gaan stemmen´. Het past bij de almaar toenemende individualisering dat de afzonderlijke burger denkt dat onafgebroken naar hem of haar geluisterd zou moeten worden, 4 jaar lang en het liefst nog 1 op 1. De volle aandacht voor het feit dat de burger zich niet gehoord voelt speciaal tijdens verkiezingsdebatten in de aanloop naar verkiezingen is dan ook een valse. Zij dient (begrijpelijkerwijs) slechts als ´stem´worst en afleiding totdat het werkelijke bestuur na een formatie gewoon weer rustig van start kan gaan. Ons democratisch systeem valt of staat bij de opkomstpercentages. Die stijgen gelukkig weer. Voorlopig dus geen (democratische) zorgen. De democratie drijft vanzelfsprekend op hen die zich wel gehoord voelen.

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button
%d bloggers liken dit: