Den HelderPolitiek

Den Helder kleurt BBB-groen, ook positief resultaat voor VVD

Den Helder – Geen verrassingen bij de eerste voorlopige uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen in Den Helder: Ook in de marinestad kreeg BBB de meeste stemmen. De overwinning was bijna even groot als die van Forum voor Democratie vier jaar geleden: De partij van Caroline van der Plas kreeg 23,2 procent van de stemmen, gevolgd door de VVD met 12,5 procent.

In Den Helder worden de stemmen nog steeds geteld. Omdat er verschillende dingen misgingen bij stemlokalen laat de definitieve uitslag nog wel even op zich wachten. De eerste voorlopige uitslag toont een beeld dat gelijk is aan de rest van de regio: BBB heeft verreweg de meeste stemmen ontvangen. In tegenstelling tot Schagen, Texel en Hollands Kroon, waar de VVD enkele procenten moest inleveren, groeit de partij van Mark Rutte een klein beetje in Den Helder.

Forum voor Democratie is in Den Helder, net als op vele andere plekken in Nederland, de grote verliezer. De winst voor de partij van Thierry Baudet was vier jaar geleden echter zo groot dat de krimp in Den Helder uiteindelijk enorm is. In 2019 stemde nog één op de vier Nieuwediepers op FvD, nu was dat slechts één op de twintig. Concurrent op rechts, JA21, scoort dan wel weer goed. Zij haalden als nieuwkomer zes procent van de stemmen binnen. De PVV doet het vaak goed in Den Helder, maar krimpt nu van ruim tien procent naar iets meer dan acht procent.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button