Noord-HollandPolitiek

Heeft alleen BBB straks een Statenlid uit de Noordkop? Anderen vallen buiten de boot

Kop van Noord-Holland – Het lijkt erop dat alleen BBB straks een Statenlid uit de Noordkop mag gaan leveren. Dorien Sijbenga, tevens raadslid in Hollands Kroon, stond op plek 4 voor de partij die in Noord-Holland voorlopig op 8 zetels staat. Maarten Dijksen (nummer 3 voor de SP) van Texel heeft nog een klein wonder nodig: Zijn partij komt op 2 zetels uit. Voor CDA’ers Tim Slijkhuis (nummer 5) en Jane Lobles (nummer 9) uit respectievelijk Schagen en Den Helder lijkt de kans op een zetel verkeken: De christendemocraten halveren van 4 naar 2 zetels. Ook andere lokale kandidaten komen niet in de buurt van een zetel.

Regio Noordkop en Noordkop Centraal spraken in aanloop naar de verkiezingen met alle hoogst geplaatste kandidaten uit de Kop van Noord-Holland. Van deze elf personen lijkt er nu maar eentje gekozen te worden: Dorien Sijbenga van BBB. Tegen Kees Bakker van Noordkop Centraal zegt Sijbenga dat zij de verkiezingsuitslag nog steeds niet helemaal bevat: “We hadden op 4 tot 6 zetels gerekend, dat lijken er 8 te worden. Ik was totaal verbijsterd toen de eerste exitpoll werd gepresenteerd. Het was alsof er een bom viel. Nederland heeft duidelijk gekozen voor verandering.”

Iemand die de verkiezingsuitslag ook met enige verbijstering zal hebben gevolgd is Tim Slijkhuis uit Schagen. Hij stond op plek 5 voor het CDA, die in 2019 nog 4 zetels kreeg. Nu lijken dat er slechts 2 te worden: “De peilingen stonden er al niet heel goed voor, maar dat we gaan halveren is wel echt heel jammer. Ik zat zelf aan de buis gekluisterd en Noord-Holland kwam eigenlijk meteen als eerste aan bod. Dat was een koude douche”, aldus Slijkhuis tegen mediapartner Noordkop Centraal. “Ik hield er rekening mee dat het niet zou lukken, maar hopen doe je altijd.” Slijkhuis zegt dat de provinciale CDA fractie vanavond bijeen komt om het over de toekomst te hebben. Zijn partijgenoot Jane Lobles uit Den Helder stond op plek 9 en kan een plek in de Staten dus ook waarschijnlijk vergeten.

Tussen hoop en vrees
Waarschijnlijk, want het gaat om een voorlopige uitslag en het is daarnaast ook mogelijk om met voorkeursstemmen gekozen te worden. Iemand voor wie het er echt nog om spant is Maarten Dijksen van de SP. De jonge Texelaar stond op plek 3 en zijn partij lijkt 2 zetels te gaan krijgen. In een interview met het Noordhollands Dagblad gaf Dijksen de dag voor de verkiezingen nog aan dat hij wel verwachtte dat hij gekozen zou worden. De SP had immers tot op heden 3 zetels in Noord-Holland. Het is helaas nog niet gelukt om Dijksen te spreken voor een reactie en te vragen of hij nog steeds hoopvol is.

De rest valt buiten de boot
Andere lokale kandidaten met een redelijke plek op de lijst hoeven niet tussen hoop en vrees te leven: Jeff Leever, tevens raadslid in Hollands Kroon, deed mee voor OPNH, maar die partij krijgt niet genoeg stemmen voor een zetel. Hetzelfde geldt voor De Piratenpartij, voor wie Mark van Treuren uit Schagen meedeed. Ook Nico de Vos van Code Oranje maakt geen kans. De ChristenUnie lijkt één zetel te krijgen. Marjon Tolhuis Anker uit Slootdorp stond voor die partij op de zesde plek. Voor het waterschap was zij lijsttrekker, maar daar staat haar partij voorlopig op 0 zetels. De partij van de Texelse Elias Marseille, GroenLinks, gaat in Noord-Holland van 9 naar 7 zetels. Marseille stond op plek 11.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button