Politiek

Verkiezingsuitslag Den Helder laat op zich wachten, deel stemmen opnieuw geteld (update)

Uitslag Waterschap niet eerder dan vrijdag

Advertentie:

Den Helder – Terwijl in steeds meer gemeenten en provincies de uitslag van de verkiezingen voor Provinciale Staten en Waterschap bekend is, blijft Den Helder in de Noordkop achter. In Schagen, op Texel en in Hollands Kroon is de uitslag voor de provinciale verkiezingen inmiddels al uren bekend, maar in Den Helder wordt nog geteld. Dat heeft uiteraard een reden en die is niet fraai; bij meerdere stembureaus zijn fouten geconstateerd.

Op haar eigen website laat de gemeente Den Helder weten dat het tellen van de stemmen donderdagnacht om 04.30 uur werd gestaakt bij het stembureau op basisschool De Hofstee in Julianadorp. “Stembureauleden gaven aan oververmoeid te zijn”, aldus de gemeente. “Door deze staking kunnen we voor de gemeente Den Helder nog geen voorlopige verkiezingsuitslagen delen. De zitting op het gemeentelijke stembureau is donderdag om 09.00 uur geopend, maar door de onvolledige telling gelijk geschorst. De telling van stembureau RK Basisschool De Hofstee is om 9.15 uur op de Verkeertorenweg 3 met een nieuw team hervat en inmiddels afgerond.” De zitting van het gemeentelijke stembureau is donderdag om 13.00 uur hervat. Deze zitting is openbaar.

Update
Controle door het gemeentelijk stembureau van alle uitslagen per stembureau maakte donderdag duidelijk dat het niet overal helemaal goed is gegaan. Bij meerdere stembureaus werden verschillen geconstateerd tussen het aantal stembiljetten en het aantal getelde stemmen. Stembureau 6 (De Viskom) heeft het zelfs zo bont gemaakt dat vrijwel geen van de opgegeven aantallen klopt. Het gevolg is dat alle biljetten uit dit stembureau donderdagmiddag op het gemeentelijk stembureau opnieuw moeten worden geteld.

Na een lange woensdag (de leden van het gemeentelijk stembureau gingen pas om 05.45 uur naar huis) was het donderdag alweer vroeg dag (08.00 uur). Ambtenaren van de gemeente zijn nu aangesteld om de hertelling te doen en dat duurt nog wel even. Aan het controleren en mogelijk hertellen van de stemmen voor het Waterschap komt Den Helder donderdag niet toe, dat wordt op z’n vroegst vrijdag.

Toon meer

Ronald Boutkan

Ronald Boutkan is werkzaam als hoofdredacteur / algemeen directeur van Regio Noordkop. Ook presenteert hij Ron & Geer, Hollands Glorie en werkt hij mee aan De Week op Zaterdag, allen radioprogramma's van Regio Noordkop. Ronald woont in Den Helder en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

Wellicht ook interessant

Back to top button