Politiek

Gemeenteraad heeft geen invloed op uitwerking Spreidingswet

Advertentie:

Den Helder – De uitwerking van de Spreidingswet is een “collegeaangelegenheid”. De gemeenteraad kan daar dus geen invloed op uitoefenen. Raadsleden worden enkel meegenomen in het proces en geïnformeerd over de afspraken die aan de Regionale en Provinciale Regietafel worden gemaakt. Dat blijkt uit antwoorden van het Helderse college op schriftelijke vragen van de VVD. De liberalen wilden weten met welk standpunt het college het overleg aan de Regietafels ingaat en in hoeverre de raad daar invloed op heeft.

De gemeenteraad van Den Helder heeft in 2021 een visie met betrekking tot asielopvang vastgesteld. Het college van burgemeester en wethouders zegt de lijn in deze visie te blijven volgen; eerder meldde het Helderse college al dat het aantal asielzoekers in de gemeente Den Helder niet verder zal worden uitgebreid. “Wél zien wij de Spreidingswet als opening om het gesprek met omliggende gemeenten te voeren over de verschillende opvang- en huisvestingsvraagstukken voor diverse doelgroepen en hoe we elkaar daarin kunnen helpen”, aldus B&W.

Over de uitwerking van de Spreidingswet kan het college op dit moment nog geen concrete informatie geven, “omdat deze er simpelweg nog niet is.” De Provinciale Regietafel (PRT) komt eens in de zes weken bij elkaar en aan de Regionale Regietafel (RRT) vindt maandelijks overleg plaats over hoe invulling moet worden gegeven aan de Spreidingswet. Op 1 november 2023 moet de provincie bij de staatssecretaris aangeven hoeveel opvangplekken elke gemeente gaat realiseren. Voor de regio Noord-Holland Noord zit Marjan van Kampen, burgemeester van Schagen, aan de PRT. Wethouder Peter de Vrij vertegenwoordigt de kopgemeenten aan de RRT.

Het Helderse college organiseert op 4 maart een beeldvormende avond voor de raad, met als thema: ‘Inkijk in de opvang, huisvesting en begeleiding van diverse doelgroepen nieuwkomers’. Deze avond wordt aandacht besteed aan de Spreidingswet en het vervolgproces om te komen tot provinciale afstemming. Ook zal een presentatie volgen in de Regionale Raadscommissie Noordkop (RRN). Verder is het wat betreft de uitwerking van de Spreidingswet dus aan het college. De gemeenteraad komt pas weer in beeld als een wijziging van een bestemmingsplan nodig is, bijvoorbeeld voor een nieuw asielzoekerscentrum. Daar heeft de raad dan wel weer invloed op.

Toon meer

Lianne Snel

Lianne Snel studeerde politicologie en American Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeks- en politiek journalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.

2 reacties

  1. Hoezo geen invloed uitoefenen? De coalitiepartijen in de gemeenteraad hebben toch zeker een afgevaardigde in het college zitten? Het lijkt me dat het dan toch mogelijk is om achter de schermen indirect invloed uit te oefenen op het beleid, duaal stelsel of niet…..

  2. Het is eenvoudig. De raad stuurt burgemeester en wethouders de deur uit. Dat moet wanneer dit college meent boven de raad te staan !

Wellicht ook interessant

Back to top button