Hollands KroonPolitiek

Burgemeester Van Dam: “Digitaal vergaderen vermoeiender dan fysiek vergaderen”

Advertentie:

Anna Paulowna – Rian van Dam is burgemeester van Hollands Kroon, maar ook dochter van, moeder van en privépersoon. De coronacrisis vraagt ook van politici, landelijk en lokaal, een enorme inzet, omschakeling naar een digitale wereld en een ongekende belastbaarheid want de grens tussen werk en privé vervaagd door al het thuiswerk. Daarnaast is privé ook gewoon nog een leven.

“Het meest lastige is het niet kunnen bezoeken van je naasten, van mensen die al ouder zijn. Mijn moeder kan ik niet bezoeken, die woont in Drenthe. Ook de kinderen wonen ver weg. Dat maakt het voor mij ingewikkelder. Maar ik prijs me ook gelukkig. In mijn naaste omgeving zijn geen zieken en zelf kan ik functioneren. Ik woon in een omgeving met voldoende ruimte om me heen en kan nog steeds met de hond wandelen.”

Het antwoord van Rian van Dam op de vraag van Dave Geerlings tijdens een live-chat op Facebook wat de burgemeester het meest lastige vindt, zowel privé als zakelijk. Het doen van dingen waar je niet op voorbereid bent noemt Van Dam als een lastige, zakelijke kwestie. Maar ook de digitale wereld. “Het is lastig dat alles digitaal gaat. Het werkt prima, maar het uitwisselen van persoonlijk contact vind ik lastig. Het is best vermoeiend als je zoveel digitaal overleg hebt. Digitaal vergaderen is vermoeiender dan fysiek vergaderen”, zo maakt Van Dam de balans op na een maand met voornamelijk digitale werkzaamheden.

Verzorgingstehuizen
Joop Luten wilde van burgemeester Van Dam weten hoe zij aankijkt tegen de situatie in de verschillende verzorgingstehuizen. Rian van Dam wijst hiervoor naar de overheid. “Wat wel en niet zou mogen en kunnen in verzorgingstehuizen komt voort uit landelijk overleg, de RIVM en de Veiligheidsregio. Zij gaan over hoe in de zorg om te gaan met de crisis en welke maatregelen getroffen worden. Beschermingsmiddelen is een punt van aandacht, maar die verantwoordelijkheid ligt landelijk. Zorgen dat het meer wordt en verspreiden volgens een herverdelingssysteem. Als gemeente houden wij contact met de bestuurders van de verzorgingshuizen. Het op slot zetten van de verzorgingstehuizen is een vreselijke maatregel maar met het oog op het beschermen van kwetsbaren wel een noodzakelijke”, zo is de burgemeester van mening, die toch ook weer iets positiefs hierover weet te melden.

“Het is leuk om te zien hoe contact wordt gezocht. Het applaus, de bloemen, de initiatieven die genomen worden, dat is goed. De aandacht die er is voor het verzorgend personeel waar de druk behoorlijk hoog is. Ook in niet-coronatijd zijn er mensen die kwetsbaar zijn en overlijden. Het afscheid nemen van mensen die overlijden, dat gaat mij aan het hart.”

Trots
Cor Lont was nieuwsgierig naar de kijk van de burgemeester op het ontstaan van de gemeente Hollands Kroon uit vier gemeenten. “Ik merk zelf niet dat de gemeente is ontstaan uit vier gemeenten. Ik merk wel dat de kernen een eigen identiteit hebben. Mensen zijn trots op hun eigen dorp, kern en verenigingsleven. Een goed voorbeeld zijn de 4/5 mei comités waarin samenwerking is tussen bewoners van de verschillende kernen. Positief.”

Inwoonster Nadja Garthoff vraagt zich af hoe de burgemeester na een dag lang digitaal gewerkt te hebben, haar hoofd leeg maakt. “Met wandelingen en wat napraten”, klinkt het nuchter. “En pauze nemen tussendoor anders krijg je vierkante ogen. Of ik uitkijk naar de eerste digitale raadsvergadering? Ik vind het wel spannend.  Bijvoorbeeld of we wel allemaal in de lucht blijven. Ik ben zeker blij dat we kunnen vergaderen. Dit moet leiden tot besluiten in de gemeenteraad zodat dossiers doorgang kunnen vinden.”

Erwin Slootweg is benieuwd naar het verloop van de regelingen voor financiële tegemoetkomingen voor ZZP’ers. “De laatste stand van zaken eind vorige week was dat een kleine 500 aanvragen door ZZP’ers zijn ingediend en dat bovendien de eerste kleine 70 betalingen zijn gedaan. De doorlooptijd wordt aanzienlijk beperkt. Daar hebben we ook op ingezet met de verantwoordelijk wethouder, Mary van Gent. We wilden dat zo snel mogelijk regelen. Daarvoor is ook extra capaciteit vrijgemaakt. In de tweede week na openstelling van de regeling zijn we al tot betaling overgegaan voor wat betreft de inkomensondersteuningen voor ZZP’ers en kleine zelfstandigen en de mogelijkheid om krediet aan te vragen. Ik hoor wel van mensen dat we redelijk snel zijn met uitbetalen en dat is goed. Als regelingen er zijn, moeten ze ook zo snel mogelijk ter beschikking worden gesteld.”

Doorgang
Joop Luten vraagt zich af of momenteel gemeentelijke beleidszaken blijven liggen. Burgemeester Van Dam meldt dat eigenlijk alles doorgaat. “Soms gaat het wat minder makkelijk, overleggen die belemmerd worden of andere zaken die uitgesteld worden. Vrij snel na de uitbraak van corona hadden we een team bij elkaar en gekeken wat de vitale processen zijn, wat beslist door moet gaan en wat we moesten organiseren voor thuiswerken. We waren al gewend aan thuiswerk, dus die omschakeling ging vrij snel. Wat het betekent voor de uitgifte van producten als een rijbewijs of paspoort, daar zijn afspraken over gemaakt. Persoonlijk contact dat echt nodig is, moet gebeuren, maar zo niet is het advies om het uit te stellen. Op het naturalisatieproces komen we nog terug. Trouwerijen worden uitgesteld, maar niet alles ligt stil.”

De burgemeester geeft aan dat de mensen van gemeente Hollands Kroon gewend zijn om thuis te werken en toch: “Ze zijn ook gewend om collega’s te ontmoeten. Er is behoefte aan overleg en contact. De meeste mensen kijken er naar uit dat dat weer kan gebeuren. Een digitale raadsvergadering met de noodwet vanuit het rijk vraagt wel wat. Het moet allemaal zichtbaar zijn, openbaar, alle raadsleden moeten kunnen stemmen. Dat is iets wat niet zo makkelijk gaat. Ik merk dat elke gemeente zoekende is.”

Verder zijn er nog vragen over de overgang naar een nog grotere gemeente. “Provincies samenvoegen? Wat levert dat op als het gebied nog groter wordt? Of een vraag over het inrichten van de 1,5 meter economie en het ontstaan van een tweedeling binnen de maatschappij. “Dat zou ik echt niet willen. Het moet op termijn weer mogelijk zijn om naar buiten te gaan, om sociale contacten aan te gaan. Een inclusieve maatschappij, het meedoen geldt voor iedereen. In die tussentijd moeten we het even anders inrichten tot er een vaccin is.”

Vriendelijker wereld
Een half uur live-chatten via Facebook. Een contactmoment met de inwoners van de gemeente voordat burgemeester Van Dam weer aanschuift voor een nieuwe, digitale vergadering. Een laatste woord en groet. “Laten we hopen op prachtig weer de komende dagen en daarvan genieten. Mooi weer helpt ook, de wereld wordt wat vriendelijker. Ik hoop zo snel mogelijk weer een beetje in sociaal contact te kunnen komen. Dat is voor ons allemaal zo belangrijk. Houd vol, houd afstand en zorg zoveel mogelijk thuis te zijn. Als er initiatieven zijn, deel het met ons. Ik hoor het graag.” De stem van de burgemeester staakt, het beeld staat stil. Einde chatsessie op Facebook. Op naar een ander digitaal samenzijn.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button