Cultuur/NatuurTexel

Online tentoonstelling over Texelse bunkerverhalen

Texel – Nationaal Park Duinen van Texel organiseert, om de 75 jaar bevrijding op Texel te vieren, een tentoonstelling over de bunkers. Deze foto- en audiotentoonstelling, bestaande uit oorlogsverhalen van de Texelaar, verteld door de Texelaar, vindt oorspronkelijk plaats rond Loodsmansduin. Vanwege de coronacrisis is dit nog niet mogelijk, maar is er voor iedereen de mogelijk om de tentoonstelling online te beleven.

Voor de Texelaars en de frequente eilandbezoeker valt het misschien al niet meer op, maar over heel Texel zijn honderden bunkers te vinden. Deze bunkers komen voort uit de Tweede Wereldoorlog, toen Texel deel uitmaakte van de Atlantikwall. Deze verdedigingslinie van de Duitsers werd opgezet zodat ze niet in een tweefronten oorlog terecht zouden komen. Texel had een geweldig strategische ligging om West-Europa te beschermen en een invasie van Engeland tegen te gaan. Op Texel staan daarom nog honderden bunkers, deels onder het zand, deels in zee, maar sommigen zijn goed zichtbaar en te bezoeken. Na de oorlog veranderde de functie van de bunkers. Ze werden onder andere gebruikt als woning, camping, feestlocatie, strandpaviljoen en vleermuizenschuilplaats. Door het intensief gebruik van de bunkers zijn ze een stevig onderdeel geworden van de Texelse cultuurhistorie.

Om toch de 75 jarige bevrijding te vieren, heeft het Nationaal Park Duinen van Texel verhalen van Texelaars over de bunkers verzameld in een foto en audiotentoonstelling. De verhalen zijn opgehaald en samengesteld door Arnold van Bruggen, dat is een Texelse schrijver en filmmaker. Hij is gefascineerd door hoe grote verhalen uit de geschiedenis beleefd worden vanuit het alledaagse leven.

In totaal bestaat de tentoonstelling uit zestien verhalen, verteld door ooggetuigen en experts. De tentoonstelling wordt opgezet rondom de bunker bij Loodsmansduin, waar de bezoeker met eigen telefoon de audiofragmenten kan beluisteren. De tentoonstelling laat zien dat het Nationaal Park niet alleen door de natuur is gevormd, maar dat ook de mens een grote invloed heeft gehad op het landschap.

Vanwege de huidige situatie omtrent het coronavirus, is een feestelijke opening bij de bunker Loodsmansduin op dit moment nog niet mogelijk. Zodra het weer verantwoord is zal de tentoonstelling officieel geopend worden voor publiek. Tot deze tijd kan de tentoonstelling digitaal beleefd worden via www.npduinenvantexel.nl.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button