JeugdNoord-HollandPolitiek

Jongeren laten van zich horen tijdens Nationaal Jeugddebat

Advertentie:

Noord-Holland – Via een livestream voelden zo’n honderd jongeren de ministers Slob, Schouten en Grapperhaus en staatssecretaris Blokhuis afgelopen 14 en 15 april aan de tand over actuele onderwerpen en problemen. De 26e editie van het Nationaal Jeugddebat vond plaats met als resultaat: concrete samenwerkingen om mee te denken over oplossingen.

Steeds meer jongeren zijn politiek betrokken, zo liet de hoge opkomst onder jongeren (18-24 jaar) tijdens de Tweede Kamerverkiezingen zien. Maar politiek heeft óók invloed op de jongeren die nog te jong zijn om te stemmen. Met het Nationaal Jeugddebat krijgen jongeren tussen de 12-18 jaar de kans om mee te praten. Niet voor de sier, maar met effectieve invloed: “Ik denk dat jongeren heel vaak hun stem kunnen laten horen, maar dat het vaak nog te vrijblijvend is,” benoemde een van de deelnemers. Tijdens de debatten kregen zij concrete handreikingen van de bewindslieden.

De deelnemende jongeren werden opgedeeld in vier fracties: fractie Blauw, Rood, Groen en Geel. Fractie Blauw beet het spits af en ging met minister Grapperhaus (J&V) in gesprek over discriminatie. Fractie Rood sprak minister Schouten (LNV) over voedselverspilling. Staatssecretaris Blokhuis (VWS) schoof digitaal aan bij fractie Geel om te praten over de balans tussen online en offline. Fractie Groen sloot de Jeugddebatreeks af met een gesprek met minister Slob (OCW) over schoolstress.

De onderwerpen zijn gekozen door de jongeren zelf en passen bij veelbesproken thema’s van het afgelopen jaar. Denk aan de Black Lives Matter-beweging, klimaatacties en de sluiting van scholen door de coronacrisis.

Grapperhaus over aanpak tegen discriminatie
Minister Grapperhaus beloofde de Nationale Jeugdraad (NJR) en Fractie Blauw te betrekken bij het onderzoeken van de mogelijkheden voor de Nationale Coördinator Discriminatie en Racisme. De jongeren geven aan dat deze centrale organisatie ook het melden van discriminatie onder jongeren makkelijker moet maken, onderzoek moet doen naar discriminatie en het onderwerp bespreekbaarder moet maken in het onderwijs. “Wij zijn nog niet van elkaar af!”, aldus de minister van Justitie en Veiligheid.

Fractie Rood adviseerde campagnes tegen voedselverspilling specifiek gericht op jongeren. De jongeren zijn uitgenodigd om mee te denken over de invulling van een Dag tegen Verspilling en hoe dit jongeren kan bereiken. Blokhuis belooft met gemeenten te kijken of er voldoende geld naar buurthuizen gaat en om jongeren te betrekken bij dit proces. Slob wees Fractie Groen op een lopend onderzoek naar schoolstress waar hij de jongeren graag over spreekt. Ook riep hij hen op schoolstress binnen de school zelf aan te kaarten, bijvoorbeeld via de Medezeggenschapsraad.

Nationaal Jeugddebat
Het Nationaal Jeugddebat, een project van jongerennetwerk NJR, zorgt er al 26 jaar voor dat jongeren hun input kunnen geven over actuele onderwerpen en is blij met deze extra aandacht voor de stem van jongeren. Met het Nationaal Jeugddebat wil NJR niet alleen jongeren bij de politiek betrekken, maar ook de politiek verrijken met hun inbreng.
De deelnemende jongeren van het Nationaal Jeugddebat kwamen uit alle provincies en hadden verschillende leeftijden, achtergronden én sterke punten. Hierdoor vormden zij een representatieve afspiegeling van Nederlandse jongeren.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button