Recensie

The Lost City (recensie)

Channing Tatum èn Brad Pitt, wat wil je nog meer? Samen met Sandra Bullock en Daniel Radcliffe maken zij de superster cast van de actiekomedie The Lost City compleet. In de twee uur durende film ziet erotische romanschrijfster Loretta Sage (Bullock) haar eigen fantasie werkelijkheid worden, wanneer ze met haar gespierde mannelijke handlanger Alan (Tatum) op een onbewoond eiland op zoek mag naar een lang verloren schat.

De film begint door Sage te laten zien als een wat in populariteit gedaalde, maar succesvolle schrijfster. Haar boeken zijn een combinatie van erotiek en avontuur. Haar personage Angela Lovemore, die heel erg lijkt op Sage zelf, beleeft allerlei avonturen, samen met het personage Dash, met wie ze tussen de avonturen door ook op andere manieren tijd besteedt. De man van schrijfster Sage is een aantal jaren eerder overleden en sindsdien leeft ze teruggetrokken. Haar nieuwe boek, “The Lost City of D”, komt binnenkort uit, maar eigenlijk vindt ze haar eigen werk en de mensen die het lezen maar niks. Bij de boekpresentatie komen de mensen vooral voor haar model Alan, die de verwezenlijking van Dash op de cover van haar boeken vertolkt. Tot grote ergernis van Sage is de enige vraag vanuit het publiek of Alan zijn shirt wil uittrekken.

Zo is het vooral Alan die de spotlight krijgt. Hoewel hij meeleeft met Sage en zelfs romantische gevoelens voor haar lijkt te koesteren, gaat hij wel heel erg op in zijn rol. Qua uiterlijk is hij dan ook niet te onderscheiden van het personage waar hij model voor staat, behalve dan de lange blonde lokken van Dash, maar hij probeert ook net zo onverschrokken te zijn als de fictieve avonturier. In werkelijkheid is Alan een wat onhandige en bang aangelegde figuur. Aan Sage wil hij het tegendeel bewijzen. Daarmee lijkt de rol van Tatum wel wat op degene die hij in de film 21 Jump Street vertolkte, al maakte de chemie met tegenspeler Jonah Hill dat hij daar vaker een lach wist los te krijgen. De komische bijdragen van Bullock waren sporadisch en klein.

Beweegredenen
Na de boekpresentatie wordt Sage uit het niets en voor het oog van Alan ontvoerd door excentrieke miljardair Abigail Fairfax (Radcliffe). Hij blijk opzoek te zijn naar een oud artefact: Een kroon van rode diamanten gedragen door de koningin van een vergeten samenleving. Het eiland waarop deze begraven ligt heeft Fairfax al gevonden, maar de exacte locatie nog niet. Een oude cryptische tekst zou mogelijk uitkomst bieden en om deze te vertalen heeft hij Sage nodig: Zij zou door haar werk kennis hebben van deze oude taal. De kijker zal zich toch wel even afvragen waarom de kidnapping nou precies nodig was. Fairfax had toch op zijn minst eerst gewoon even kunnen vragen om de hulp van Sage? De link tussen de moordlust en het geweld van Fairfax en zijn archeologische ambities blijven gedurende de film allemaal wat discutabel. Radcliffe vertolkt de rol van gestoorde miljardair wel kundig, maar ergens blijft hij toch altijd een beetje Harry Potter.

Sage wordt meegenomen naar het eiland en gedwongen om de tekst te vertalen. Alan heeft tegelijkertijd hulp ingeschakeld van zijn oude bekende en voormalig yoga trainer Jack Trainer (Pitt). Trainer is, nog meer dan Alan, de werkelijke personificatie van de fictieve Dash. Hij heeft zelfs de blonde lokken en is wel onverschrokken en kundig in het uitschakelen van vijanden. Samen gaan ze naar het eiland om Sage te redden, waar Fairfax natuurlijk niet blij mee is. Op het eiland leren ze zichzelf en elkaar, fysiek en mentaal, beter kennen. Ook komen ze achter het geheim van de rode kroon.

Een bijrol van Da’Vine Joy Randolph als de manager van Sage maakt geen indruk. Haar hele betrokkenheid bij het verhaal voegt eigenlijk niks toe. Oscar Nuñez, bekend van The Office, liet ook zijn gezicht zien. Met zijn korte bijdrage wist hij wel humor te brengen. Al met al een leuke film die laat zien dat niet alles is wat het lijkt, maar sommige dingen wel. In het bijzonder aan te raden aan mensen die graag het ontblote bovenlijf van Channing Tatum bekijken.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button