SportVideo

Filmon Tesfu wint winderige editie van de Halve van Den Helder (video)

Den Helder – Vier jaar hebben de hardlopers moeten wachten op een nieuwe editie van de Halve van Den Helder. Zondagmiddag gingen de 10km en de halve marathon tegelijk van start. Het was Filmon Tesfu die opnieuw als eerste de 21 kilometer aflegde in 1 uur en 8 minuten.

De dag begon om 11.00 uur ’s ochtends met de 500 meter Kidsrun voor kinderen tussen de 4 en 8 jaar oud. Daarna volgde de 9- tot en met 15-jarigen, die 1500 meter moesten afleggen. Om 12.00 uur ging het echte werk van start, want toen stonden alle deelnemers van de 10 en 21 kilometer klaar voor de start. De deelnemers legden een route af door Den Helder, over de dijk, langs het strand en door het bos. De omstandigheden waren niet gemakkelijk door de aanwezigheid van de wind, daardoor was het even doorbijten voor de hardlopers. De eersten van de 10 kilometer waren na 34 minuten al binnen, dat waren de broers Lobles die samen over de finish gingen, ook al verliep het niet helemaal soepel: “Laatste stuk ging het wat minder, stonden we stil omdat we verkeerd liepen”, zegt Djoao Lobles.

Tesfu
Wie de Halve van Den Helder zou gaan winnen werd al snel duidelijk. Na een kilometer moest nummer 2 Tim Tesselaar de winst al uit zijn hoofd zetten: “Ik ging ook voor het podium voor de tweede plaats. Hij (Tesfu, red.) is veel beter natuurlijk, dus het was slim om niet met hem mee te gaan”, vertelde Tesselaar na afloop. Tesselaar hield al rekening met de enorme wind, maar vond vooral het bos een enorme uitdaging: “Ik ben echt geen crosser en het is onverhard en heeft een zachte ondergrond”. Uiteindelijk finishte Tesselaar bijna 4 minuten achter Filmon Tesfu die de laatste editie in 2018 ook won. De derde plek ging naar Rene Hoep, die een minuut na Tim Tesselaar finishte.

Bij de vrouwen was Dieuwertje Bax de snelste, in een tijd van 1 uur en 22 minuten, bijna 8 minuten sneller dan de tweede vrouw Sandra Homan. De Bedrijvenloop werd opnieuw gewonnen door KeyKeg, ook al was het voor deelnemer Damian Idema zijn eerste keer: “Het was de eerste keer, maar wel hartstikke leuk!”. Bij de 4 kilometer loop kwam Roy van Sprangen als snelste over de finishstreep. Na vier jaar heeft de organisatie dus eindelijk weer een complete editie van de Halve van Den Helder kunnen organiseren. Met volgend jaar uiteraard weer een nieuwe editie.

Toon meer

Harm Brouwer

Harm Studeert Creative Business en werkt parttime voor Regio Noordkop als videoreporter.

Wellicht ook interessant

Back to top button