Den HelderUitgaan

Kloosterdocumentaire “Adam, waar ben je?” woensdag in Zevenskoop

Advertentie:

Den Helder – “Adam, waar ben je?”. Dat is de titel van een Oekraïense film die woensdag 19 april a.s om 20.00 uur te zien is in Cinema Zevenskoop. De documentaire gaat niet over Oekraïne, maar geeft een kijkje in het leven van monniken op het Griekse schiereiland Athos. Deze film is tot op heden al door mensen in 15 landen bekeken (Canada, Letland, Estland, Litouwen, Griekeland , Cyprus, Georgia, Rusland, Oekraïne, Wit-Rusland, Bulgarije, Servië, Macedonia , Bosnia, Montenegro).

Het betreft hier een uitzonderlijke, visuele rijke en unieke, prachtige, beschouwende documentaire – eerbiedwaardige waarneming van de wereld waar de tijd niet door de klok wordt beheerst. We zien hier gelovige mensen, ze gaan helemaal op in hun werk en gebed, beproevingen en diverse moeilijkheden en pijn. De beelden in de film raken de kijker in zijn/haar ziel door de inzet van de monniken. Dit alles gaat in een ritme omgeven door een prachtige natuurbeelden.

Hoofdpersoon in de documentaire is hegumen Gregry. Hij is het meest aan het woord en praat in opmerkelijke openheid over zijn worstelingen en angsten. Zijn tranen vloeien veelvuldig. Het einde van zijn leven valt hem zwaar. “Goede werken worden slechts met pijn en moeite voltooid. Ik blijf tot mijn laatste adem in het klooster.” En even later: “Ik hoef het hoe en waarom niet te begrijpen. God weet het. Ik draag mijn lot met geduld. Dat heb ik hier op de berg geleerd.”

De monniken vieren Pasen. Het feest van de wederopstanding is ook binnen de Oost-Orthodoxe kerk het belangrijkste feest. Er zijn bezoekers en er wordt een grap uitgehaald met een ei van steen. Even later sneeuwt het. Een monnik speelt piano. En passant wordt de filmtitel verklaard. “In het paradijs heeft God aan Adam gevraagd waar hij was. Berouw is de enige weg terug naar Christus.”

“Where are you, Adam?” laat je intiem en dichtbij getuige zijn van een verborgen wereld. Zo intiem zelfs, dat het soms bijna ongemakkelijk wordt. Bovenal mag de kijker voor even onderdeel zijn van de levenssfeer van de monniken.

De gehele opbrengst van de kaartverkoop zal zal gebruikt worden om Oekraïense families te helpen.

Toon meer

Richard de Graaf

Richard is werkzaam bij Regio Noordkop als weekendredacteur. Hij is bereikbaar via richard@regionoordkop.nl Nieuws voor de omroep? Stuur het naar nieuws@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button