Hollands KroonVideo

Veel te doen bij ‘Dagje bij de boer’ (video)

Advertentie:

Wieringerwerf – Alles al willen weten over koeien, de boerderij en het boerenleven? Dan was het dit weekend de uitgelezen kans. Op meerdere plekken was het namelijk tijd voor ‘het dagje bij de boer’. De boerderij van de familie Huisman staat in de Wieringermeerpolder, hun land grenst aan het Dijkgatbos.

Bert en Monique runnen samen met hun vier dochters een melkveebedrijf, boerderijwinkel en dagbesteding. De boerderij bestaat uit ongeveer 135 melkkoeien, 100 schapen en in deze periode daarbij ook veel lammetjes! Ook paarden, kippen, konijnen, katten en een hond zijn er te vinden. In de boerderijwinkel aan huis een ruim assortiment aan verse (streek)producten.

Toon meer

Cor Lont

Dit bericht is geplaatst door Cor Lont. Ik ben al vele jaren op vrijwillige basis werkzaam bij de omroep. Mijn taak is het schrijven van allerlei artikelen en het maken van korte videoreportages. Ik ben bereikbaar via cor@regionoordkop.nl.

3 reacties

 1. Ja nu kan het nog, over een tijdje net als de visserij uitgestorven

 2. Boeren kunnen hun bedrijven niet genoeg openstellen voor burgers. Langzaam groeit ook bij de boeren het besef dat je op die manier veel sympathie verzamelt bij burgers. Héél in de verte weet iedere burger vast nog wel dat hij afhankelijk is van boerenbedrijven maar burgers zijn ook ´gokkers´ wanneer ze consumeren zijn en denken daarbij (terecht en passend bij onze aard) vooral aan hun eigen belang. Dus zolang de winkels vol liggen en er een toestroom is aan levensmiddelen vanuit welke uithoek in de wereld dan ook kiest de consument voor de laagste prijs, een enkele uitzondering daargelaten. De marktwerking is met afstand de grootste zegen die ons in de afgelopen decennia mondiaal overkomen is hoewel natuurlijk vrijwel elke burger er wel iets negatiefs over te zeggen heeft eenvoudigweg omdat de focus in ons land maar ook daarbuiten in elke willekeurige andere democratie vrijwel altijd op negatieve aspecten ligt hoewel de politicus er vaak een wat evenwichtigere en meer genuanceerde uitleg aan geeft. Toch, ook daar is de ten principale negatief ingestelde kiezer het natuurlijk weer vaak niet mee eens want nuance ligt bij de kiezer nu eenmaal wat gevoelig.
  Terug naar de boeren; boeren hebben pas recht van bestaan wanneer de consument dat wil en het de boeren ook gunt en aldus wanneer de consument bewust voor lokale producten kiest.
  Precies dáárom haal ik al 40 jaar mijn levensmiddelen (wanneer mijn eigen tuin niet levert tenminste) zoveel mogelijk bij de Hollandse boer, omdat ik bewust wil leven. Dat is tegenwoordig overigens in sommige boerderijwinkels al verdraaid gevarieerd, dat aanbod, en vandaag de dag zelfs tot pindakaas aan toe (en dan bedoel ik niet die rommel uit de supermarkt van bijvoorbeeld Calvé).
  Eigenlijk kun je op boerenproducten al prima overleven zonder ook maar even het gevoel te hebben dat je ergens iets tekortkomt. Zo is daar zoal de zuivel in de vorm van: krieleitjes, zelfgemaakte 30 plus kaas, melk, yoghurt ( ́mijn ́ boer won er een landelijke prijs mee), heerlijke verse karnemelk, een enkele keer een loslopende kip of wat vlees, heerlijke smaakvolle boter, gebak gemaakt van eigen melk en vet en ga zo maar door.
  Ook het fruit is volop en overal landelijk verkrijgbaar: zeker 10 verschillende soorten stoofperen weet ik te vinden (dat is mijn lievelingskost), stoofperen zoals: Winterriet, oud Hollandse suikerpeer, zoete en vooral ook de zure Brederode en dan die kleine ronde ´Seigneur Asperen ́…daar zijn geen woorden voor, die zijn zo onbeschrijflijk lekker van smaak. Ook vele soorten appels, pruimen, kersen en zeker 6 soorten verschillende handperen weet ik in de buurt te vinden en voor ik het vergeet: ook de akkerbouwbedrijven hebben tegenwoordig vaak een zeer breed aanbod. Elke avond staan er daarom minstens twee maar heel vaak zelfs drie verschillende groentes op tafel. En, oh ja, alles wordt vanzelfsprekend met de fiets opgehaald, voor de gezondheid en het plezier. Koop desnoods maar een ´plofkipfiets´ om uw te hoge vetgehalte met een af te leggen afstand te verenigen want met de auto naar een boer toe rijden voor de lol (zie de video) dat is echt alleen voor dagjesmensen en dus voor ´de massa, een groep mensen waar u natuurlijk niet bij hoort´. Dat laatste gezien het onbeschrijflijk hoge aantal blinkende auto´s dat er bij de boer voor de deur stonden geparkeerd. Voordeel van rijden met de auto is dan wel weer wel dat de afzonderlijke leden van het gezin ´s avonds ´voor de tv´ of ´op de telefoon´, een andere keuze is er niet, nog voldoende energie over hebben om het duizelingwekkend aantal beelden per minuut nog kunnen blijven volgen (terwijl ikzelf dan ´s avonds al snel inkak natuurlijk) en wel omdat ze overdag niet moe worden en wanneer ze dan toch nog slapjes worden doet een flinke zak suikergoed, met een oorsprong van ergens aan de andere kant van de wereld, wonderen. Lang leve de vrije markt weer dus. Echter, boeren verspil uw tijdelijke voorsprong niet! Over een jaar of 4 bent u alweer volledig vergeten net zoals zelfs de belangstelling voor ´de Europese´ vrijheidsoorlog tegen de absolute dictators van deze tijd na een jaartje alweer tanende is. Ook dat is marktwerking trouwens, belangstelling.

 3. Hoeveel woorden heeft een mens nodig om zijn punt te maken? Over het algemeen geldt: in beperking toont zich de meester en overdaad schaadt. Dat geldt ook voor een tekst….

Wellicht ook interessant

Back to top button