112

Vragen over corona en politiewerk

Advertentie:

Den Helder – De politie krijgt ook veel vragen die te maken hebben met corona. Daarom zette de politie van Den Helder op Facebook een overzicht met de meest gestelde vragen. Die gaan bijvoorbeeld over handhaving en boetes. De politie hoopt hiermee een duidelijk beeld te creëren over de regels en de veranderingen die steeds plaatsvinden.

Vanaf 11 mei zijn de regels versoepeld. Wat is nu belangrijk?

  • Houd 1,5 meter afstand.
  • Vermijd drukte
  • Werk zoveel mogelijk thuis

Wat is dan soepeler geworden?

  • Het is nu ‘vermijd drukte’ in plaats van ‘blijf thuis’
  • Niet alle samenkomsten zijn verboden. Mensen mogen bijvoorbeeld wel met anderen buiten gaan sporten of bewegen.

Dus ik mag naar buiten?
Ja. Maar vermijd drukte. Lukt het niet om op 1,5 meter afstand van anderen te blijven, ga dan ergens anders heen. Heb je klachten (verkouden, hoesten), blijf dan thuis tot de klachten over zijn.

Mag ik met vrienden buiten chillen, picknicken, barbecueën ect?
Nee. In principe niet. Als je iets organiseert met mensen van buiten je huishouden, is dat volgens de noodverordening nog steeds strafbaar. Ook al houd je genoeg afstand. Sinds 11 mei zijn er wel een paar versoepelingen. Zo mogen mensen van 19 jaar en ouder weer samen buiten sporten. Maar dan moeten ze wel altijd onderling 1,5 meter afstand houden!

Wat staat er in de noodverordening?
In de noodverordening zijn twee verschillende dingen strafbaar gesteld:
1. Het is verboden om samenkomsten te laten plaatsvinden, te (laten) organiseren, te laten ontstaan of eraan deel te nemen (= samenkomst).
2. Het is verboden zich in een groep van 3 of meer personen op te houden zonder dat iedereen onderling een afstand houdt van ten minste 1,5 meter (= groepsvorming).

Wat is het verschil tussen groepsvorming en samenkomst?
Er is sprake van een samenkomst als je met meerdere personen afspreekt om bij elkaar te komen. Samenkomsten zijn verboden, ook al houd je je aan de onderlinge afstand van 1,5 meter. Bij groepsvorming komen drie of meer mensen elkaar buiten tegen en praten ze met elkaar. Groepsvorming is alleen verboden als je de onderlinge afstand van 1,5 meter niet aanhoudt.

Waar vind ik de noodverordening?
Kijk hier bij welke veiligheidsregio je hoort en vind daar de noodverordening die voor jou geldt.

Kinderen t/m 12 jaar
Kinderen tot en met 12 jaar kunnen samen georganiseerd buiten sporten. Zij hoeven daarbij géén 1,5 meter afstand van elkaar te houden.
Officiële wedstrijden zijn verboden. Steeds geldt: geen ouders langs de lijn en thuis douchen. Bij klachten zoals koorts, hoesten of verkoudheid geldt ook voor kinderen nog steeds: blijf thuis.

Zijn er nog meer regels versoepeld?
De Rijksoverheid heeft nog een paar samenkomsten versoepeld. Lees hier welke.

Mag ik met een vriend(in), familielid of collega (dus met 2 personen totaal) in één auto zitten als we geen huisgenoten zijn?
Het is erg onverstandig om met een vriend, buurman of collega in één auto te zitten. Doordat je zo dicht bij elkaar zit, loop je namelijk een grotere kans om het coronavirus te krijgen én om het te verspreiden. Ook als je maar met z’n tweeën bent. De basisafspraak is dat we áltijd 1,5 meter afstand houden als we niet tot één huishouden behoren. Je kunt er geen boete voor krijgen.

Mag ik met 3 mensen in één auto zitten als we geen huisgenoten zijn?
Het is onverstandig én strafbaar om met 3 personen (of meer) in een auto te zitten als je niet uit hetzelfde gezin komt. Het kan je een boete opleveren van 390 euro (of 95 als je tussen de 13-17 bent). Ben je 18 jaar of ouder, dan komt de boete ook als aantekening op je strafblad te staan.

Als twee mensen uit één huishouden (bv broer en zus) in één auto zitten, mag er dan nog een vriend meerijden?
Nee. Twee huisgenoten tellen dan niet ineens voor één persoon. Als er ook een vriend(in) in de auto stapt, zijn dit nog steeds drie personen uit verschillende huishoudens. En kun je dus alledrie een boete krijgen.

Mag mijn kind met een schoolbusje naar (speciaal) basisonderwijs?
Gezien het feit dat de overdracht van het virus  tussen deze leerlingen minder voorkomt en de 1,5 meter eis daar minder streng is zullen we op dit vervoer niet actief handhaven.

Mijn werkgever wil dat we met 3 mensen in de werkbus naar het werk gaan. Mag dat?
De basisafspraak is dat we altijd 1,5 meter afstand houden als we niet tot één huishouden behoren (dus een gezin of anderszins huisgenoten zijn). Met drie of meer mensen in een werkbus kun je nooit genoeg afstand houden. Hierdoor loop je een grotere kans om het coronavirus te krijgen én om het te verspreiden. Doe je dit ivm je werk, dan raden we je aan om met je werkgever te bespreken of er andere mogelijkheden zijn. Misschien met twee busjes rijden? Of een plexiglas afscheiding maken? Als je werkgever geen oog heeft voor de afstand kan er een boete gegeven worden van 4350 euro.

Mijn werkgever laat ons op te korte afstand van elkaar werken
Je werkgever is verantwoordelijk voor jullie gezondheid. Hij moet er dus voor zorgen dat jullie minimaal 1,5 meter kunnen aanhouden. Kaart het bij je werkgever of leidinggevende aan. Wordt er niet geluisterd, schakel dan de ondernemingsraad of de vakbond in. Je kunt het ook melden bij de Inspectie SZW, via een speciaal meldformulier.

Wat doet de politie aan busjes van een uitzendbureau vol tuinbouwpersoneel?
Als een uitzendbureau/werkgever vervoer regelt en teveel mensen op te korte afstand van elkaar in een voertuig stopt, dan krijgt het uitzendbureau/werkgever een boete van 4350 euro. Zij worden namelijk verantwoordelijk gehouden. De inzittenden krijgen alleen een boete als ze geen ruimte willen maken of het voertuig willen verlaten. Als de vervoerder zijn best heeft gedaan om de afstand aan te houden, door stoelen te verwijderen of plexiglas afscheidingen te maken, kan van de boete worden afgezien.

Mijn moeder is slecht ter been, maar moet naar de huisarts. Mag ik haar met de auto ophalen en wegbrengen?
Volgens de regels zouden we dat af moeten raden omdat jullie niet tot één huishouden behoren. Maar mensen die voor kwetsbaren zorgen, zijn in deze periode hard nodig. Daarom rekenen we erop dat je het contact beperkt, maar in geval van nood – bijvoorbeeld bij een bezoek aan de huisarts of het ziekenhuis – helpt waar nodig.

Waarvoor gaan politie en boa’s boetes uitdelen en hoe hoog is die boete? 
Ben je met drie of meer mensen bij elkaar op straat en houden jullie géén 1, 5 meter afstand, dan ben je nog steeds strafbaar. We gaan ervan uit dat je die regel inmiddels kent en je daar aan probeert te houden. Maar omwille van jouw en onze gezondheid handhaven wij hier nog steeds op. In de meeste gevallen spreken we je eerst aan en waarschuwen we. Luister je niet, dan krijg je een boete. Op sommige plekken zien we dat mensen de maatregelen blijven overtreden en dat waarschuwen niet helpt. In dat geval delen we direct een boete uit. Blijf je na een boete nog steeds te dicht bij elkaar, dan kunnen we je aanhouden.

Voor 13 t/m 17-jarigen is de boete 95 euro. Ook is het mogelijk minderjarigen in overtreding door te sturen naar HALT. Voor 18 jaar en ouder is het 390 euro.
Ben je ouder dan 18 jaar, dan leidt de boete tot een aantekening op je strafblad (https://www.justid.nl/organisatie/JDS/registratie.aspx) De maatregelen gelden niet als je met personen uit je eigen huishouden op straat bent. Kinderen t/m 12 jaar mogen gewoon samen buiten spelen. Ouders of verzorgers die toezicht houden, moeten wel 1,5 meter afstand tot elkaar houden.

Kan ik de politie bellen als ik meer dan drie mensen bij elkaar zie? 
Dat is alleen strafbaar als drie of meer mensen de onderlinge afstand van 1,5 meter niet aanhouden. Gaat het om een winkel of (na 1 juni) om een terras of restaurant, meld dit dan vooral ook bij de gemeente. Zij gaan over vergunningen. Bij een accute situatie, of bijvoorbeeld in het weekend als de gemeente gesloten is, kun je bellen met de politie via 0900-8844. Of meld het via ons meldformulier. Het nummer 112 is alleen voor situaties waarin elke seconde telt.
We nemen je melding serieus, maar het kan wel zijn dat er op dat moment iets speelt dat urgenter is. We kunnen er dan voor kiezen om die locatie voortaan beter in de gaten te houden.

Wat doet de politie als horecagelegenheden etc toch open zijn, of als er bijeenkomsten zijn?
De politie doet een beroep op de sociale verantwoordelijkheid en het gezonde verstand van alle mensen in Nederland. Gelukkig houden de meeste mensen zich keurig aan de gemaakte afspraken. Zijn er toch bijeenkomsten of is er nog horeca open, dan hebben we een (dwingend) gesprek met de overtreders. Luisteren ze niet, dan kunnen ze rekenen op een hele forse boete. Ook stellen we de gemeente in kennis.

Is er een mogelijkheid om minderjarigen in overtreding door te sturen naar HALT?
Ja, het is mogelijk om minderjarigen van 12 tot en met 17 jaar naar HALT te sturen. In geval van een HALT-verwijzing, krijgt de jeugdige dan op korte termijn direct een confrontatie op het handelen en wordt nog eens uitgelegd wat het nut en de noodzaak is van de noodverordening en het belang om zich hier aan te houden. Ook worden ouders betrokken en op hun verantwoordelijkheid gewezen. In de meeste gevallen zal dit effectief zijn en herhaling voorkomen. Als de minderjarige na de HALT-interventie toch weer in de fout gaat, kan een geldboete worden gegeven.

Moeten politieagenten niet zelf ook 1,5 meter afstand houden? 
In de noodverordening zijn wij als politie – samen met enkele andere vitale beroepsgroepen – uitgezonderd van de regels. We kunnen anders simpelweg ons werk niet doen. Daarnaast houden we, daar waar het kan, echt wel 1,5 meter afstand van elkaar.

Mag ik een verjaardag vieren met familie/vrienden?
Voor iedereen geldt: vermijd drukte. Ontvang je toch bezoek, beperk het dan tot maximaal 3 mensen en houd onderling altijd 1,5 meter afstand. Breng anderen en jezelf niet in gevaar! Hoewel onze prioriteit rond waarschuwen/beboeten in de publieke ruimte ligt, vallen ook samenkomsten buiten de publieke ruimte onder de noodverordening. Zo kan worden opgetreden tegen bijv. feestjes in studentenhuizen, garages, loodsen etc. Maar nogmaals: primair richt onze handhaving zich op de publieke ruimte.

Hoe zit het met visite ontvangen, achterop een fiets of scooter zitten en buitenspelende kinderen?
De Rijksoverheid heeft veel van deze vragen al op deze plek beantwoord.

Leiden de maatregelen rond corona tot (meer) incidenten? Opstootjes in de supermarkt, huiselijk geweld omdat meer mensen thuis zitten?
De politie houdt continu bij wat er op straat speelt. Sinds eind april zien we de criminaliteitscijfers weer langzaam toenemen. Het aantal boetes dat we uitdelen voor groepsvorming zonder voldoende afstand, neemt af. We zien helaas ook een toename in het aantal snelheidsovertredingen. Niet alleen op auto- en snelwegen. We zijn hierdoor gedwongen om meer rijbewijzen in te nemen dan normaal.

Zien jullie een toename van phishing mails?
Phishing gebeurt dagelijks; ook al voordat het coronavirus opdook. We zien wel dat phishing en andere vormen van oplichting toenemen in tijden van corona. We merken gelukkig dat steeds meer mensen hier alert op zijn. Toch blijven we er geregeld voor waarschuwen. Houd hier dus rekening mee en waarschuw ook je vrienden, buren en familieleden.

Welke taken voert de politie nu (tijdelijk) niet meer uit?
De ontwikkelingen gaan heel snel en de politie bekijkt dat per dag. Samen met het bevoegd gezag (burgemeester en Openbaar Ministerie) besluiten we wat we wel en wat we niet doen. Grote verkeerscontroles zijn afgezegd. Over andere keuzes doen we geen uitspraken.

Zijn jullie verplicht om te blijven werken?
Ja, de politie is verplicht om te blijven werken. Politiewerk gaat altijd door. Dat weet je als je agent wordt en het is ook belangrijk, om ervoor te zorgen dat het land veilig blijft. Waar mogelijk werken politiemensen thuis; niet iedereen heeft een straatfunctie.

Is er meer blauw op straat of juist minder? En waarom?
Op sommige plekken is meer blauw op straat, op andere minder. Veiligheid is ons vak en daarom gaat de hulp aan hen die dit nodig hebben, de handhaving van de openbare orde en de opsporing van strafbare feiten door. Als werkgever doet de politie er vanzelfsprekend wel alles aan om te zorgen dat onze mensen zo min mogelijk kans lopen op besmetting met het virus. Of op verspreiding ervan. Daardoor maken we soms andere keuzes in ons werk.

Is er nog genoeg bezetting om alle politietaken uit te voeren?
Doordat evenementen zijn afgelast, komt er ruimte vrij. Die capaciteit zetten we in op andere plekken. Bijvoorbeeld daar waar collega’s in thuisquarantaine of -isolatie moeten. We doen er alles aan om het politiewerk ‘gewoon’ door te laten gaan.

Waarom houden jullie nog steeds snelheidscontroles?
Veiligheid blijft belangrijk. Politiewerk gaat daarom zo normaal mogelijk door. Het is niet zo dat te hard rijden, dronken achter het stuur kruipen of fietsen zonder licht ineens is toegestaan als er een virus heerst. We hebben de laatste dagen trouwens opvallend veel meer rijbewijzen in moeten nemen. Let op je snelheid. Ook nu!

Treden jullie nog op bij kleine overtredingen?
Als we overtredingen signaleren, blijven we ons werk doen zoals altijd.

Wat hebben jullie aan persoonlijke beschermingsmiddelen bij je?
In elke politieauto ligt een pakket met onder andere een mondkapje en medische handschoenen. Deze gebruikt de politie bijvoorbeeld als agenten naar een locatie moeten waar iemand mogelijk besmet is, of bij een reanimatie. Bij een aanhouding is er natuurlijk niet altijd tijd om handschoenen aan te doen. Hierdoor lopen we verhoogd risico, maar dat hoort ook bij ons vak. Fouilleren doen we weer wel altijd met handschoenen aan. Verder hebben we gel bij ons waarmee we na een melding onze handen kunnen schoonmaken. Ook hebben we een overall en bril bij ons om aan te trekken bij een reanimatie. Ten slotte gaan er anti-spuugmaskers mee in de auto.

Hoe doen jullie dat als je nu iemand moet aanhouden of fouilleren?
In principe dragen we bij aanhouding én fouillering medische handschoenen. Soms is er geen tijd is om die aan te trekken. In dat geval is dat helaas het risico van ons vak. We zullen alles doen wat we kunnen om niet besmet te raken én om te zorgen dat we niet bijdragen aan het verspreiden van het virus.

Hoe doen jullie je politiewerk met 1,5 meter afstand?
In de noodverordening zijn wij als politie – samen met andere vitale beroepen – uitgezonderd van de regels. Wij kunnen namelijk ons werk niet doen als we 1,5 meter afstand moeten houden van elkaar. Maar we doen wel ons best om die afstand aan te houden. Zo nemen we nu sneller de motor of de fiets, en gaan we liever met de politiebus op pad dan met de auto. Dan zitten we net iets verder bij elkaar vandaan. We doen ons uiterste best om zoveel mogelijk te voorkomen dat we het virus oplopen of helpen verspreiden.

Elke seconde telt bij een reanimatie. Waarom nemen jullie dan de tijd om die beschermende pakken aan te trekken?
Als de politie de melding krijgt, kan de bijrijder onderweg het pak alvast grotendeels aantrekken. De bestuurder doet dat als de bijrijder de reanimatie start. Lopen we er spontaan tegenaan, dan starten we de reanimatie zonder pak. Omdat elke seconde telt. Dat is helaas het risico van ons vak. En als de reanimatie slaagt, ook meteen de mooie kant ervan.

Begrijpen we het goed dat jullie geen mond-op-mond-beademing meer geven?
Wij gaan direct aan de slag met de reanimatie, in afwachting van de ambulance.  De kans op besmetting bij een mond-op-mond beademing van een met corona besmette persoon is echter bijna 100% als niet de juiste middelen worden gebruikt. Iom deskundigen is daarom besloten dat de politie alleen borstcompressie doet en voor de ademhaling naar de borstkas kijkt.

Waarom draagt de politie geen mondkapjes?
De politie heeft wel mondkapjes in de auto liggen. We dragen ze als we weten of vermoeden dat we in contact komen met iemand die besmet is met het virus, of die alle symptomen heeft.

Hoe moet ik nu aangifte doen?
In verband met de coronacrisis zijn we genoodzaakt het aantal persoonlijke contacten te verminderen. Alleen in dringende gevallen spreken we nog af op het politiebureau. We proberen zoveel mogelijk aangiftes telefonisch af te handelen of via internet op te nemen. Kijk op https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen of online aangifte voor u mogelijk is. Niet? Bel ons dan op 0900-8844. Dan kijken we of het telefonisch kan, of dat het toch op een politiebureau mag. Sommige aangiftes zijn namelijk te complex of gevoelig om telefonisch te doen.

Blijven alle politiebureaus open?
De politiebureaus blijven in principe open. U bent nog steeds welkom, maar we volgen wel het RIVM-advies. Schud daarom geen handen, houd gepaste afstand en kijk of wij u op een andere manier kunnen helpen. Aangifte doen kan ook op afstand. Zie de vraag hierboven. Het kan zijn dat bepaalde politiebureaus tijdelijk moeten sluiten. Hierover communiceren we dan actief. Meestal doen we dat via social media.

(Verhoor)bijstand door een advocaat; gaat dit nog normaal door?
Wij doen zo normaal mogelijk ons werk. Als het nodig is, houden we mensen aan. En elke aangehouden verdachte heeft recht op verhoorbijstand. Wij houden ons ook op de politiebureaus aan de richtlijnen van het RIVM. Dat betekent oa dat er voldoende afstand is tussen de personen in de verhoorruimte.

Hoe zit het met de selectieprocedure voor nieuwe agenten?
Iedereen die in de selectieprocedure van de politie zit wordt persoonlijk benaderd. Het kan goed zijn dat je pas op het laatste moment wat van ons hoort, omdat er bekeken wordt hoe er voor de procedure een zo goed mogelijk alternatief geboden kan worden. Heb je vragen over de selectieprocedure? Dan kun je altijd contact opnemen met Kombijdepolitie via 088 – 66 22 300 (bereikbaar op werkdagen van 08:00 tot 17:00 uur).
Kombijdepolitie heeft ook een lijst met veelgestelde vragen opgesteld. Mogelijk vind je daar al een antwoord op jouw vragen.

Ik wil de Belgische grens over, maar die is dicht. Wat nu?
In België geldt in verband met het coronavirus een reisverbod. Daarom vinden er ook grenscontroles plaats. Mensen die echt moeten werken (cruciale of vitale functie) kunnen de grens oversteken dankzij een speciaal vignet. Dat is onderaan deze pagina te downloaden: https://crisiscentrum.be/nl/news/grensarbeiders-vitale-sectoren-en-met-cruciaal-beroep-kunnen-sneller-de-grens-met-nederland

Is de Duitse grens ook dicht?
Reis alleen als het nodig is. De grens tussen NL en Duitsland is open, maar reisregels worden strenger. Er vinden ook controles plaats. Woon je in Duitsland en wil je vanuit Nederland terug naar huis? Zorg dan dat je met een ‘Meldebescheinigung’ van je Duitse gemeente kunt aantonen dat je in Duitsland woont. Heb je geen dwingende reden om Duitsland in te gaan? Dan kunnen de autoriteiten u de toegang tot Duitsland weigeren. Toerisme geldt niet als dwingende reden.

Overige vragen en antwoorden
Staan hier antwoorden of vragen niet bij? Kijk ook eens op de onderstaande pagina’s.

Voor overige vragen verwijst de politie naar specifieke pagina’s op Rijksoverheid.nl en RIVM.nl. Deze pagina is bijgewerkt op 13-05-2020.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button