Cultuur/NatuurDen HelderVideo

Juliana-bus zoekt Juliana-verhalen in Julianadorp (video)

Advertentie:

Julianadorp – Een opvallende verschijning in Julianadorp op 16 mei. Op zoek naar verhalen over koningin Juliana voor een tentoonstelling over de oud-vorstin, deed een heuse Juliana-bus het dorp aan.

De tentoonstelling van De Nieuwe Kerk Amsterdam gaat over het leven van koningin Juliana. Ze was bekend als de een echte koningin van het volk en daarom zijn de makers van de tentoonstelling op zoek naar persoonlijke Juliana-verhalen. “Na de vooraankondiging kregen we meteen zo veel leuke, lieve, mooie en scherpe verhalen. Daardoor vonden we dat we die verhalen een plekje moesten geven in de tentoonstelling”, vertelt Claire Schreiner, verantwoordelijk voor de marketing van de tentoonstelling.

De reis naar Julianadorp was niet tevergeefs. Guurtje Maats-Rijkers mocht ooit samen met een vriendin twee geitjes aanbieden tijdens een bezoek van de koningin aan Julianadorp: “Ze vroeg toen ‘Zijn het broertjes?’ en toen zei ik: ‘Broertjes? Majesteit, het zijn geitjes en geitjes zijn altijd meisjes'”.

De tentoonstelling vertelt het verhaal van Juliana aan de hand van (persoonlijke) objecten, archiefmateriaal, verhalen van historici, en natuurlijk de ingezonden verhalen. Uiteindelijk is een selectie van de beste verhalen vanaf 15 oktober te zien in De Nieuwe Kerk te Amsterdam. De route van de Julianabus is te vinden op de website van De Nieuwe Kerk.

Toon meer

Klaas Omta

Klaas Omta is, in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen lokale en regionale omroepen en de NOS, namens de NOS werkzaam bij Regio Noordkop als algemeen verslaggever. Hij is bereikbaar via klaas@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button