Stadhuis toch in het coalitieakkoord: “Zo schep je alleen maar duidelijkheid”

Den Helder – Het stadhuis op Willemsoord zal toch onderdeel zijn van nieuwe coalitieakkoord en partijen die zich daar niet aan willen binden kunnen niet meebesturen. Een opvallend standpunt van beoogd ‘motorblok’ BvDH, VVD en CDA, in wiens ogen de discussie toch verleden tijd was. Waarom dan toch een reeds genomen besluit opnemen in het programma voor de komende vier jaar? Volgens Carlo Assorgia schep je zo juist duidelijkheid.

“We willen niet dat het straks toch weer boven komt drijven”, zegt Assorgia. “We moeten ons concentreren op andere dingen. Door het op te nemen in het coalitieakkoord weet je waar je staat.” Het lijkt toch ietwat tegenstrijdig, iets juist in een coalitieakkoord opnemen zodat het niet meer besproken wordt. De vrees dat er partijen zijn die straks toch willen terugkomen op het besluit uit 2019 lijkt dus groot. In ieder geval voldoende om partijen die geen toezegging willen doen te weren uit de coalitie.

Behoorlijk Bestuur buiten de coalitie houden
Volgens Sylvia Hamerslag van Behoorlijk Bestuur is er echter iets anders aan de hand. Tijdens de radio-uitzending van LOS Actueel op maandagochtend liet zij weten dat het standpunt van de formerende partijen in haar ogen een manier is om Behoorlijk Bestuur buiten de coalitie te houden. “Ze willen dat de eerste zin in het coalitieakkoord gaat over het stadhuis op Willemsoord, daar kunnen wij niet mee instemmen. Het hoort er helemaal niet in, maar ook dan hadden ze wel iets anders gevonden om ons buiten de coalitie te houden.” Assorgia ziet het anders: Volgens hem zijn er nog veel meer punten waar Behoorlijk Bestuur van mening verschilt met de andere partijen.

Gevraagd naar de onzekerheid die het zou geven wanneer Behoorlijk Bestuur wel mee zou doen aan de coalitie, bijvoorbeeld wanneer toch blijkt dat er meer geld nodig is voor de bouw van het stadhuis, is Hamerslag duidelijk: “Dat zou niet moeten uitmaken, want zij claimen zelf dat er in de raad een meerderheid vóór het stadhuis is.” Het hoeft voor haar partij dus geen breekpunt te zijn voor deelname aan de coalitie: Het dossier kan buiten het akkoord worden gehouden. Ook Hamerslag is van mening dat er belangrijkere dingen zijn waar de gemeenteraad zich mee bezig moet houden.

Trots op het stadhuis
Volgens Assorgia staan de beoogde coalitiepartners allemaal achter de opname van het stadhuis in het coalitieakkoord. Petra Bais van de VVD was in campagnetijd duidelijk over haar standpunt, nu zegt zij hetzelfde: “Het is een democratisch genomen besluit en we moeten het niet meer ter discussie stellen. In het akkoord willen we de zin: ‘Wij zijn trots dat het stadhuis op Willemsoord gerealiseerd wordt’ opnemen. Zo is het geen bespreekpunt meer.” Waarom het toch nog een bespreekpunt zou worden is niet duidelijk, het komt volgens Assorgia niet meer terug in de raad: “De contracten zijn allemaal al getekend.”

Mobiele versie afsluiten