Hollands KroonPolitiek

Dorien Sijbenga: “Geen rancune, maar wel jammer hoe het is gegaan”

Advertentie:

Hollands Kroon – Dorien Sijbenga, Statenlid voor BBB en gemeenteraadslid in Hollands Kroon, reageert teleurgesteld op het besluit van LADA om de lijstverbintenis met haar partij Anders te verbreken. Volgens Sijbenga is pas na de provinciale verkiezingen aan haar gemeld dat de partijstatuten van LADA het niet toelaten dat iemand tegelijkertijd voor een landelijke partij actief is. LADA beaamt dat, maar zegt dat het ook de uitspraken van Sijbenga zijn geweest die het vertrouwen in een goede samenwerking hebben ondermijnd.

Sijbenga stond bij de Statenverkiezingen op de vierde plek voor BBB. Gezien de peilingen was het daarom niet onwaarschijnlijk dat ze een zetel zou bemachtigen. Toch is er volgens haar vanuit LADA nooit iets gezegd over een mogelijke strijdigheid met de partijregels: “Na de verkiezingen hebben we het een keer besproken, maar toen werd gezegd dat de partijbesturen nog in gesprek zouden gaan. Dat heb ik netjes afgewacht, maar ik heb niks meer vernomen tot ik zaterdagavond werd gebeld door Henk van Gameren met het bericht dat LADA had besloten eruit te stappen. Het is nooit eerder een punt geweest en het had voor mij ook zeker niet gehoeven.”

“Ik wil niet met modder gooien, want ik heb altijd leuk samengewerkt, maar het was wel fijner geweest om het eerder te weten. Desalniettemin respecteer ik de beslissing.” Sijbenga benadrukt dat zij geen rancune voelt en op interpersoonlijk vlak altijd goed door één deur kon met fractiegenoot Henk van Gameren. Ook Van Gameren beaamt dat er wat dat betreft een fijne samenwerking was. Het besluit van LADA verandert voor Sijbenga niks aan de wijze waarop zij haar raadswerk wil invullen: “Ik ben nu weer gewoon fractievoorzitter van Anders en blijf rustig op mijn plaats zitten. Ik heb het ook te druk om me er druk over te maken eerlijk gezegd.”

Uitspraken Sijbenga ook van belang
Van Gameren, fractievoorzitter van LADA, laat desgevraagd weten dat het inderdaad klopt dat er niks tegen Sijbenga is gezegd toen zij zich verkiesbaar stelde: “Het is nog maar de vraag of je dan ook echt gekozen wordt, dus het was niet opportuun. Ik heb na de verkiezingen wel gezegd dat het gevoelig ligt, omdat we zes jaar geleden deze discussie ook al hebben gehad binnen de partij. Toen hebben we duidelijk afgesproken dat we ons alleen lokaal willen bezighouden.” Volgens Van Gameren zijn de twee functies simpelweg niet verenigbaar. Hij wijst er daarbij op dat heel veel partijen dubbelfuncties niet toestaan, en dat het zelfs BBB tot voor kort een dergelijk standpunt innam.

“Als BBB straks in een coalitie zit moeten ze misschien wel allerlei besluiten nemen waar wij het als LADA niet mee eens zijn. Over datacenters, of windmolens bijvoorbeeld, dingen die veel discussie gaan opleveren. Dan kun je niet twee petten ophebben en in Hollands Kroon een andere mening vertolken.” Wat volgens de LADA voorman ook heeft meegespeeld is een uitspraak die Sijbenga deed bij Regio Noordkop kort voor de Statenverkiezingen. Daar zei ze namelijk dat ze, wanneer ze vooraf had geweten dat ze bij BBB actief zou worden, niet mee had gedaan met de gemeenteraadsverkiezingen. “Dat is ‘not done’ en niet goed voor het vertrouwen van de mensen in de politiek”, zegt Van Gameren. “Het is wel een zetje geweest waardoor we het vertrouwen in de samenwerking verder verloren.”

Daan Pruimboom
Naast Sijbenga stond ook LADA lid Daan Pruimboom op de kieslijst voor BBB. Hij stond echter op de vijftiende plek en bemachtigde daarmee geen zetel. Pruimboom is nog steeds actief voor LADA als fractieondersteuner. Toch is dit volgens Van Gameren niet tegenstrijdig met het besluit ten aanzien van Sijbenga. Zo is Pruimboom uiteindelijk niet gekozen voor BBB en daarnaast is hij ook geen raadslid voor LADA. Leden van LADA mogen van de partijstatuten gerust lid zijn van een landelijke partij, zegt de fractievoorzitter. Het wordt pas problematisch als ze op twee plekken tegelijk gekozen zijn en moeten stemmen over beleid.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button