Den HelderPolitiek

Motie Behoorlijk Bestuur over asielzoekers valt dood: “Ik zou me schamen”

Advertentie:

Den Helder – Een motie uit de pen van raadslid Marcel Karhof van Behoorlijk Bestuur over het opstellen van een brandbrief tegen de spreidingswet heeft maandagavond geen steun gevonden. Volgens het college en verschillende raadsfracties kan de nieuwe wet, waarmee het kabinet dwang kan gebruiken om gemeenten asielzoekers te laten opvangen, juist voordelig uitpakken voor Den Helder. GroenLinks zei dat Behoorlijk Bestuur zich moet schamen voor een dergelijke motie.

Karhof schreef in zijn motie dat de gemeente Den Helder door de invoering van de wet flink zal worden beperkt om te bepalen wat zelf het beste is. Ook benadrukte hij dat de gemeente al heel veel doet voor asielzoekers. Al sinds 1993 worden zij opgevangen in de havenstad, en inmiddels heeft het COA een opvangcapaciteit van 1200 plekken in de stad. Hij wilde daarom dat het college het signaal zou afgeven “dat het nu echt genoeg is” en vroeg B&W daarom om een brandbrief te sturen: “Dit kabinet zou geen vorm van dwang op de lokale overheid mogen leggen.”

In afwezigheid van wethouder Peter de Vrij reageerde de kersverse wethouder Peter van Diepen op de motie van Behoorlijk Bestuur. Het college raadde de motie om een tweetal redenen af: Allereerst benadrukte Van Diepen dat de gemeente en het COA een goede samenwerking hebben en dat het college dit niet op het spel weer zetten door een dergelijk signaal af te geven. Daarnaast is de situatie die Karhof schetste volgens de wethouder niet zo somber: De spreidingswet zou voor Den Helder juist positief kunnen uitpakken. De vorm van dwang die in de wet zit is er juist op gericht om gemeenten die geen asielzoekers opvangen daartoe te bewegen. Gemeenten die al veel doen, zoals Den Helder, kunnen er juist een financieel voordeel door krijgen.

“Zou me schamen”
De rest van de gemeenteraad was ook niet te spreken over de motie van Behoorlijk Bestuur. Stefan Milatz van D66 zei juist trots te zijn op de inzet van de gemeente en het COA en dat het enige signaal dat zijn partij wil afgeven een oproep tot solidariteit en evenwichtige opvang is. De spreidingswet is volgens Milatz juist het instrument dat daaraan kan bijdragen. Rogier Bruin van de VVD zei dat de Helderse raad terughoudend om moet gaan met dit soort moties die inspelen op landelijke thema’s. Verder noemde hij het een totaal tegenstrijdig signaal, omdat de wet voor Den Helder juist positief kan uitpakken.

Marinus Vermooten van Samen Actief steunde de motie niet, maar gaf wel aan dat hij liever gezinnen opvang biedt dan alleenstaanden. Marije Boessenkool van GroenLinks veroordeelde de motie fel: “Deze wet is bedoeld voor gemeenten die hun verantwoordelijkheid niet nemen. Den Helder neemt juist heel goed haar verantwoordelijkheid, laten we daar trots op zijn. Ik zou me schamen over een motie als dit.” De PVV was bij de vergadering afwezig en kon dus niks zeggen over de motie.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

1 reactie

  1. Opvallend, landelijke politiek in de raad! Cartel partijen in de gordijnen, die vergaten te melden dat hun regeringen jaar op jaar meer landverhuizers het land binnen laten. Vluchtelingen zijn daar een deel van. En volgend jaar en het jaar daarop etc. weer meer, zo al 12 jaar lang. Daar verandert een wortel voor de bek van de gemeenten uit de “spreidings-wet”, op dit moment niets aan! Maar dat we goed voor de mensen moeten zorgen die hier al zijn, staat natuurlijk buiten kijf, zoals ook voor elke Nederlander!

Wellicht ook interessant

Back to top button