Politiek

Staande ovatie voor vertrekkend raadslid Harmen Krul

Advertentie:

Den Helder – CDA’er Harmen Krul nam maandagavond afscheid van de Helderse gemeenteraad. Na vijf jaar raadslidmaatschap heeft hij de Helderse politiek sinds een paar maanden verruild voor de Tweede Kamer. Ook Koen Schuiling, burgemeester van Groningen en voormalig burgemeester van Den Helder, was voor het afscheid naar het stadhuis aan de Kerkgracht afgereisd.

Wanneer je geïnstalleerd wordt als Kamerlid ben je niet zomaar opeens een raadszetel kwijt. Het is binnen het CDA echter niet de bedoeling dat iemand meerdere functies tegelijk bekleedt, dus Krul stapt zelf op. Het jonge Kamerlid werd al begin februari beëdigd in Den Haag. Zijn vertrek in Den Helder is eerst over de Provinciale Statenverkiezingen heen getild. Daarna wilde hij al in april afscheid nemen, maar toen had de organisatie meer tijd nodig, zo vertelde hij zondagochtend tijdens het radioprogramma ‘De Week op Zondag’ bij Regio Noordkop.

Daar vertelde hij ook dat hij alles netjes wilde overdragen. Daar is hij naar eigen zeggen minder goed aan toegekomen: “Ik heb het geweldig onderschat. Zelfs nadat ik van alle kanten ben gewaarschuwd.” De week van een Kamerlid zit stampvol en de agenda verandert altijd: “In Den Helder was ik misschien wel het raadslid dat het strengst was over de informatievoorziening van het college naar de raad. Als iets niet volgens afspraak twee weken van te voren werd aangeleverd trok ik aan de bel. In Den Haag krijg je de avond voor een debat gewoon 72 Kamerstukken toegestuurd om nog te lezen en iedereen vindt dat normaal. ‘Het debat is toch morgen pas’, zo werd er gezegd.”

Besluit stadhuis
Waar Krul het meest trots op is van zijn tijd in Den Helder? Dat verbaast misschien: Het besluit rondom het nieuwe stadhuis op Willemsoord. Een besluit dat toch veel stof deed opwaaien en één waar niet iedereen blij mee is. Krul is niet alleen trots omdat er een mooi nieuw stadhuis wordt gerealiseerd, maar vooral omdat de eeuwige politieke discussie uit de lucht is: “Dat we ondanks alle shit die we over ons heen hebben gekregen dat besluit hebben durven nemen en de rug recht hebben gehouden. We hebben Den Helder verlost van een debat over een gemeentehuis dat al minstens dertig jaar polariseert.”

Zijn angst en waarschuwing aan de collega’s die hij achterlaat is dan ook om te waken voor een nieuwe stadhuisdiscussie: “We moeten nu niet als een soort Stockholmsyndroom krampachtig op zoek naar een nieuwe stadhuisdiscussie om ons te verdelen. Het voelt misschien heel comfortabel om iets te hebben waar je als raad jaren over kan discussiëren, maar ik wil echt meegeven om dat niet te doen.”

Burgemeester en raad met lovende woorden
Maandagavond nam eerst burgemeester Jan de Boer het woord. Hij sprak vol lof over Krul en noemde een lijst aan activiteiten die hij de afgelopen vijf jaar heeft ontplooid: “Het is heel knap, maar dat talent heb jij”, aldus De Boer. Hij sprak zijn waardering uit voor de inzet van Krul in zijn eerste maanden als Kamerlid: “Je hebt al aandacht gevraagd voor onze regio, bijvoorbeeld de Lange Jaap.” Hij kreeg van De Boer een boek en bloemen overhandigd. Ook zijn collega-raadsleden hadden cadeaus en mooie woorden voor hem meegebracht. “Alsof je een militaire opdracht kreeg, zo gefocust vervulde jij je publieke taak”, zo zei voormalig partijgenoot Kees Bazen.

Cadeaus van de raad aan Harmen.

Ook Krul had enkele afscheidswoorden: “Het is gek om zo afscheid te nemen. Ik ben helemaal niet het langst zittende raadslid, maar ik ben wel meer dan de heft van mijn volwassen leven raadslid geweest in Den Helder.” Hij noemde de Helderse politiek een geweldige leerschool, omdat er volgens hem enerzijds soms perfecte voorbeelden voorbijkomen van hoe het niet moet, maar anderzijds ook van hoe het wel moet. Aan de Helderse raad gaf hij het advies mee om meer te focussen op hoofdzaken: “De mensen die deze vergadering vanavond hebben gekeken zien 31 mensen met elkaar twee rolstoelen bestellen”, verwijzende naar een eerder besproken motie.

Hij merkte op dat hij in zijn eerste maanden in Den Haag heeft gemerkt dat de Noordkop haar lobby richting het Rijk echt niet op orde heeft: “Wij hebben echt heel veel te bieden, maar je moet het wel overbrengen.” Andere regio’s doen dat volgens Krul beter. Hij grapte nog over mogelijke nieuwe verkiezingen door te zeggen dat hij hoopt dat hij over een paar weken nog wel een baan heeft. Tenslotte bedankte hij het college, de raadsleden, de griffie en de inwoners. Hij kreeg daarna een staande ovatie.

Jane Lobles neemt raadszetel in
Jane Lobles neemt de leeggekomen raadszetel van Krul in. Lobles is al jaren commissielid voor het Helderse CDA en stond bij de afgelopen verkiezingen op de vierde plek. Ze kwam net niet in de raad toen het CDA drie zetels kreeg.

Jane Lobles beëdigd als raadslid.
Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button