Maritiem

Zr.Ms. Tromp vuurt raketten af tijdens Formidable Shield

Advertentie:

Noorse Zee – Zr.Ms. Tromp heeft 2 raketten gelanceerd in de Noorse Zee. In de Noorse Zee en de Atlantische Oceaan speelt zich namelijk de grootschalige maritieme oefening Formidable Shield af. Namens Nederland neemt ook Zr.Ms. Van Amstel hieraan deel. Formidable Shield duurt nu een week.

De deelnemers trainen vooral luchtverdediging. “De NAVO heeft te maken met een toenemende dreiging vanuit de lucht”, zegt commandant Tromp kapitein-luitenant ter zee Yvonne van Beusekom. “Om daar succesvol tegen op te treden moeten we samenwerken met zowel de luchtverdediging op zee als vanaf de grond. Het samen varen met andere eenheden is erg belangrijk. Bevoorraden, oefeningen doen, nieuwe ontwikkelingen testen: daar heb je elkaar voor nodig!”

Bij de oefening zijn 13 NAVO-landen betrokken met meer dan 20 schepen, 35 jachtvliegtuigen en 4.000 man personeel. Het geheel staat onder leiding van de Amerikanen. Deze hebben een deel van hun Zesde Vloot gestuurd.  De NAVO-landen laten zien dat ze interoperabel zijn. Dat wil zeggen dat ze zonder beperkingen samen kunnen werken. De schepen stoppen ‘vijandelijke doelen’ met echte munitie. De landen testen niet alleen bemanningen op hun vaardigheden, maar ook de vliegers van bijvoorbeeld F-35’s.

Radar
Zr.Ms. Tromp beschikt over een zogenoemde Smart-L Multimission/Naval (MM/N)-radar. Na een luchtwaarschuwing kan deze een ballistische raket detecteren. Het marineschip heeft echter niet de kostbare middelen die te vernietigen. Daarom kan het fregat de informatie overdragen aan een partner. Die vernietigt het projectiel

Zr.Ms. Van Amstel doet tot 15 mei mee onder de vlag van de Standing NATO Maritime Group (SNMG). Zr.Ms. Tromp vervolgt de oefening in de Atlantische oceaan. Het schip vuurt nog enkele raketten af op snelle en laagvliegende doelen. In dit geval een soort ‘vijandige’ drones. In de Noorse zee werden twee raketten kort na elkaar gelanceerd. Het ging om de Standard Missile 2 en de Evolved Sea Sparrow Missile. Van Beusekom: “Beiden raketten zijn succesvol gelanceerd. Dat is het gevolg van een grondige aanloop en veel voorbereidingen. Echt teamwork!”

Samenwerken
Tijdens de oefening bestaat de samenwerking met land- en luchteenheden uit het doorgeven van doelen. Dit beoefent de Tromp onder meer met Noorwegen. Het samenwerken is nodig om de toekomstige luchtdreiging aan te kunnen.De staf van Formidable Shield vaart op het Spaanse vlaggenschip Blas de Lezo van de Álvaro de Bazán-klasse. Finland doet voor het eerst met de oefening mee.

Zr.Ms.Tromp kwam begin 2023 terug uit de SNMG1. Vervolgens is het schip voorbereid op Formidable Shield. Technische systemen kregen onderhoud of een upgrade. Formidable Shield duurt nog tot 26 mei.

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Wellicht ook interessant

Back to top button