
Den Helder – Het praktisch verkeersexamen van Veilig Verkeer Nederland voor basisschoolleerlingen werd woensdag in Julianadorp gehouden en donderdag in Den Helder. In Julianadorp deden zo’n 200 leerlingen mee in Den Helder ongeveer 300 leerlingen. Er werd een van te voren bekend gemaakte route gereden en op verschillende punten stonden vrijwilligers om de leerlingen te beoordelen op hun verkeersvaardigheden en gedrag. Een foutje mocht best gemaakt worden, maar als je door rood reed was je gelijk gezakt. Deelnemen op een elektrische fiets is toegestaan, maar dan wel op laag vermogen. Meedoen op een fatbike is niet toegestaan. Controleren op een gashandel of opgevoerd zijn is niet te doen voor de vrijwilligers.

In Den Helder werd traditiegetrouw gestart vanaf Hotel Den Helder, de route leidde de leerlingen door diverse delen van de stad. Hierin zijn verschillende verkeerssituaties opgenomen, zoals rotondes, verkeerslichten en natuurlijk Zebrapaden. In Julianadorp was maar één verkeerslicht in de route, maar dit bleek voor de leerlingen nog best een uitdaging. “De situatie was daar voor de leerlingen wat verwarrend”, aldus Koos van V.V.N. Ze gaan dit bij de gemeente aankaarten, zodat dit voor de jonge deelnemers wat duidelijker kan worden. Helaas gingen hier wel drie deelnemers in de fout en reden door het rode verkeerslicht.
Bij de rotonde aan de Jan Verfailleweg ter hoogte van de Duinroosstraat stond vrijwilliger Remco. Hij is door deelname van zijn eigen kinderen verkeersouder geworden en staat nu voor het derde jaar als beoordelaar langs de route. Hij maak inmiddels deel uit van een vaste kern van zo’n tien vrijwilligers, die niet alleen actief zijn bij het praktisch verkeersexamen, maar bijvoorbeeld ook de fietskeuringen op de scholen voor het examen.
Verlichting
Deze vaste kern gaat ook bij het begin van de donkere dagen op pad om fietsers aan te spreken die geen verlichting voeren. Ze delen dan ook bijvoorbeeld losse lichtjes uit zodat de tweewielers toch weer veilig op pad kunnen. “We doen dit samen met de politie, er worden dan geen bekeuringen geschreven maar proberen de fietsers echt bewust te maken van de gevaren van rijden zonder licht”, aldus Remco. “Als de politie een week later staat te controleren en je hebt dan weer geen verlichting op de fiets is de kans op een bekeuring natuurlijk aanwezig”.
Vrijwilliger van VVN Koos wil nog wel even kwijt dat het lastig is dat scholen weinig tot geen vrijwilligers aanbieden aan de organisatie voor dit examen. Ook verkeersouders die betrokken zijn bij de verkeersveiligheid rond de scholen zijn er maar mondjesmaat. Die plaatselijke kennis is natuurlijk goed om in samenwerking met VVN problemen te signaleren en oplossingen te zoeken. Koos vertelt wel dat de samenwerking met de scholen in Julianadorp een stuk beter gaat, hij hoopt dan ook dat de scholen in Den Helder dit de komende tijd ook oppakken.

