Politiek

Subsidiebeleid Hollands Kroon op de schop

Advertentie:

Anna Paulowna – De gemeente Hollands Kroon werkt aan nieuw subsidiebeleid, zo heeft het college de gemeenteraad laten weten. Het doel is de gemeentelijke subsidiedoelstellingen effectiever en efficiënter te realiseren. Het moet daarbij duidelijker en toegankelijker worden, waarbij het voorstel is de verschillende subsidiecategorieën en de bijbehorende procedures te vereenvoudigen, waardoor het voor iedereen duidelijker wordt hoe het subsidieproces eruit ziet en het makkelijker wordt subsidieaanvragen in te dienen. Er blijven twee soorten subsidies bestaan, namelijk structurele en incidentele subsidies.

Het college beoogt hiermee om de sociale basis te versterken, waarbij ontmoeting en actieve deelname binnen de gemeente gestimuleerd wordt. Zij mikt daarbij op het bewerkstelligen van een ‘positieve gezondheid’, hetgeen uiteindelijk ook stijgende zorgkosten moet voorkomen. Die positieve gezondheid bestaat volgens het college uit mentaal welbevinden, lichaamsfuncties, zingeving, kwaliteit van leven meedoen en dagelijks functioneren. Daarnaast wenst het college continuïteit en stabiliteit te introduceren door meerjarige subsidies, opdat subsidiepartners meer zekerheid hebben op het gebied van personeelskosten en beter weten om te gaan met langlopende projecten die gemeenschappelijke doelen ondersteunen.

Kleine en incidentele subsidies
Voor kleine subsidies zou het college de grens van 5000 euro willen optrekken naar 10.000 euro, waarbij ook de verantwoording eenvoudiger wordt. Het budget voor incidentele subsidie blijft gehandhaafd op 100.000 euro en wordt beheerd door de Hollands Kroonse Uitdaging, waarbij de beoordeling van de aanvragen in handen ligt van een onafhankelijke adviesraad. Een aantal andere subsidies wordt expliciet in de begroting benoemd. Dit gaat onder andere om Kopgroep bibliotheken, Sportservice, Belbus, Wonen Plus Welzijn, de streekomroep en Triade.

Het college beoogt hier verdere professionalisering door tijdens de evaluatiegesprekken met deze organisaties de visie, beleidskaders, effecten en gezamenlijk doelstellingen van de subsidie te bespreken en waar nodig bij te sturen. Over de subsidie van de lokale streekomroep en de bibliotheek zegt het college daarbij het volgende: “De subsidies van de lokale omroep en de bibliotheek gaan over in een basisvoorziening binnen het nieuwe cultuurbeleid van de gemeente. Basisvoorzieningen zijn ontworpen om alle inwoners toegang te bieden tot essentiële diensten. Ze zijn zo fundamenteel dat ze niet aan de marktwerking van vraag en aanbod kunnen worden overgelaten, vanwege hun belang voor het welzijn en de levenskwaliteit van onze inwoners.”

Uitwerkingsnota
Het college is voornemens om vanaf 2025 de subsidieregelingen te integreren in de ‘Uitwerkingsnota subsidies’. Deze nota, inclusief de subsidieplafonds, wordt jaarlijks vastgesteld door het college na goedkeuring van de begroting door de gemeenteraad en voorafgaand aan het subsidiejaar. Het streven is om de Uitwerkingsnota 2025 in het eerste kwartaal van 2025 onder voorbehoud van goedkeuring van de begroting te laten bekrachtigen door het college.

Het college gaat op 28 juni tijdens een besloten ‘benen op tafel’(BOT) overleg in gesprek met de gemeenteraad om de inzichten en feedback van de gemeenteraad te vernemen.

Hans Boskeljon

Hans Boskeljon is sinds mei 2023 politiek verslaggever voor Regio Noordkop. Hij richt zich uitsluitend op de politiek binnen de gemeente Hollands Kroon. In het verleden was hij onder meer werkzaam bij NRG en als wethouder in de gemeente Den Helder. Hans is bereikbaar via hans@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button