
Den Helder – Een nieuw systeem moet voorkomen dat plastic via rivieren in zee terechtkomt. Het systeem, de CirCleaner, is ontworpen om plastic afval uit het water te halen. Jaarlijks stroomt wereldwijd zo’n 12,5 miljoen ton plastic naar de oceaan. Dat zorgt voor vervuiling van het water en schade aan het milieu.
De CirCleaner is ontwikkeld na een prijsvraag in 2016. De uitvinder, Rinze de Vries, werkte zijn idee uit tot een apparaat dat nu echt gebruikt wordt. Zijn bedrijf, Noria uit Delft, ontwikkelt oplossingen tegen plastic vervuiling in stedelijke gebieden. Middels grote, langzaam draaiende scheppen wordt plastic afval uit het water geschept en opgevangen. Een aantal keer per week legen medewerkers van HHNK de schep. Tijdens het project wordt onderzocht hoeveel plastic het systeem uit het water haalt. De kennis die dit oplevert, wordt gedeeld met andere landen.
Het systeem maakt deel uit van een internationaal project dat ‘TREASURE’ heet. Hierin werken vijftien partijen uit onder andere Nederland, België en Duitsland samen. Zij zoeken naar manieren om plasticvervuiling in de Noordzee te verminderen. Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier levert met de CirCleaner een eerste bijdrage aan dit onderzoek.