Den Helder

Studenten landschapsarchitectuur delen ideeën over Willemsoord, ’t Kuitje en de Kroontjesbunker

Advertentie:

Den Helder – Meer groen op Willemsoord, een nieuw pad bij ’t Kuitje en extra bankjes rond de Kroontjesbunker. Het is een greep uit verschillende toekomstplannen die drie studenten landschapsarchitectuur van de TU Delft ontwikkelden voor de stad Den Helder. Donderdag presenteerden zij hun ideeën in Triade.

Een kleine dertig Nieuwediepers luisterde donderdagavond aandachtig naar de uitwerkingen van het afstudeerproject landschapsarchitectuur aan de Technische Universiteit van Delft. Begeleider Saskia de Wit vertelde dat de studenten vooraf geen idee hadden hoe zij hun opdracht moesten aanpakken. “Daarom hebben zij zich een week ondergedompeld in Den Helder”, vertelt de leerkracht. Dat was ongeveer één jaar geleden. “Ze verbleven in een hostel en hebben van daaruit elke dag Den Helder verkend. Vooral de bunkers waren heel inspirerend voor de studenten.”

Jingxuan Tu, één van de aanwezige studenten, vertelde dat ze voor de start van het project nog nooit van Den Helder had gehoord. “Daarom besloten we gewoon naar de stad te gaan.” Bij de gezamenlijke groepsopdracht hebben de leerlingen allereerst gekeken naar de zee, dijk en strand. Tu legde uitgbreid uit welke werkwijze werd toegepast en welke observaties de groepsleden allemaal hadden gedaan. “Daarna gingen we naar de Helderse Duinen en onder meer fort Dirksz Admiraal. Tot slot hebben we de inrichting van het centrum van Den Helder bestudeerd. Deze observaties hebben we allemaal opgeschereven en kunnen we doorgeven aan de volgende projectgroep.”

Interview vanuit bijzonder perspectief
Pjotr Boomgaard had voor de afstudeeropdracht een video gemaakt waarin hij verschillende inwoners van Den Helder interviewde om zo een beter beeld van de stad te krijgen. Zo sprak hij een duivenhouder uit de binnenstad over hoe hij debinnenstad beleeft. Vervolgens moest de geïnterviewde het vanuit het perspectief van de duif vertellen. Datzelfde deed Boomgaard met zwemmers op de dijk en een man met een fruitboom in zijn tuin.

Daarnaast had Jantine van Halsema een idee ontwikkeld voor ’t Kuitje. Ze had als plan een houten brug ontwikkeld om het natuurgebied te bereiken en van datzelfde hout een mooi uitkijkpunt te maken. Daarbij was ook aan de natuur gedacht, door bovenop de loopbrug ruimte te bieden aan vogelnesten. “Sociaal, groen en actief komen samen in dit idee.” De studente vertelde wel dat om dit plan te realiseren, een betere bereikbaarheid van het gebied nodig is.

 

Willemsoord
Ook Yizhuo Zhang deelde haar bevindingen in Triade. Haar doel was een sterekere connectie creëeren tussen de verschillende historische elementen van de stad. Zo had zij het plan ontwikkeld om van Willemsoord één geheel te maken dat allemaal met elkaar in verbinding staat. Volgens Zhang is dat nu nog niet het geval. “Veel parkeerplaatsen worden bijvoorbeeld niet gebruikt, deze kunnen vervangen worden door groen.” Tot slot deelde ook Tu de plannen van haar individuele project. “Ik zou een bankje ontwikkelen bij de Kroontjesbunker. Ik heb alle banken in Den Helder in kaart gebracht, met mijn nieuwe plan zouden extra bankjes bij de Kroontjesbunker komen. Daar kunnen mensen elkaar ontmoeten.”

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

4 reacties

  1. De studenten zijn ongeveer een jaar geleden in Den Helder geweest. Dit blijkt wel uit de opmerking: “Veel parkeerplaatsen worden bijvoorbeeld niet gebruikt, deze kunnen vervangen worden door groen.” Want sinds het gemeentehuis op Willemsoord in gebruik is genomen zijn de meeste parkeerplaatsen bezet. Het kunstwerk van de Wint valt niet meer op tussen alle auto’s. Het ziet er niet uit.

    1. De gemeente wil ons meer op de fiets hebben ipv de auto. Misschien eens bij haar eigen personeel beginnen als voorbeeld? Komt de kunst weer tot zijn recht?

  2. Ontmoeting plek bij de Kroontjesbunker met extra bankjes ? Daar zullen de vrijwilligers van de bunker en Landschap Noord Holland vast blij mee zijn (natura 2000 gebied ) .En Dirkz Admiraal ? daar gebeurd ook alleen maar rottigheid bij gebrek aan toezicht ( de toezicht houder heeft het te druk met eigen belang ) en ondanks herhaalde klachten weigert Erfgoed in te grijpen.

  3. Misschien is de toegekende status van het gebied bepalend voor wat er kan en mag bij de Kroontjesbunker, als dat mee was genomen in het project had het veel geloofwaardiger overgekomen.
    Los daarvan is het niet wenselijk dat daar bankjes komen, dan weet je zeker dat het fout gaat, zonder die bankjes zijn er nu al regelmatig mensen die hun spuisbuskunst daar uitproberen, of als het weer het toelaat tot diep in de nacht daar rondhangen en meegebracht eten en drinken daar nuttigen en de lege verpakkingen gewoon in het duin rondstrooien, er staat notabene een vuilnisbak aan het begin, en de zelf meegebrachte plasticzak waar het allemaal in zat ligt er ook tussen, men kan er niet meer mee omgaan en mijn mening is dat het niet meer kan op bepaalde lokaties omdat men zich niet meer kan gedragen, en ik loop er al bijna 10 jaar rond als vrijwillger, ik heb genoeg gezien, je moet het niet uitlokken, jammer dat ze niet bij de betreffende personen hebben gevraagd, dan had er een heel ander beeld ontstaan, veel realistischer.

Wellicht ook interessant

Back to top button