Den Helder

Gemeente Den Helder staat bijverdiensten naast uitkering toe

Advertentie:

Den Helder – Mensen met een bijstandsuitkering die daarnaast werken mogen in een aantal gevallen hun inkomsten houden. Met de vaststelling van de beleidsregel Vrijlating van inkomsten Participatiewet, IOAW en IOAZ Den Helder 2021, is de huidige beleidsregel actueel gemaakt. Zo is een aantal begrippen nader uitgelegd en geldt de beleidsregel ook voor inwoners met een IOAW of IOAZ-uitkering. De nieuwe beleidsregel gaat per 1 juli 2021 in.

Bij de berekening van de bijstandsuitkering worden de inkomsten uit werk gedeeltelijk niet meegenomen. De zogenaamde inkomstenvrijlating. Die vrijlating geldt ook bij een IOAW-uitkering (Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers) of een IOAZ-uitkering (Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen).

Inkomstenvrijlatingen
Er zijn drie soorten inkomstenvrijlatingen:

  • Gewone Inkomstenvrijlating: naast de uitkering zes maanden lang behouden van 25% van de inkomsten tot maximaal € 220,00 per maand.

  • Inkomstenvrijlating voor alleenstaande ouders: naast de uitkering mag na de zes maanden gewone vrijlating nog 30 maanden 12,5% van de inkomsten tot maximaal € 137,46 per maand behouden worden.

  • Inkomstenvrijlating bij een medische urenbeperking: als door medische redenen niet fulltime gewerkt kan worden mag na de gewone inkomensvrijlating van zes maanden, 15% van de inkomsten uit werk tot maximaal € 139,41 per maand behouden worden naast de uitkering. De vrijlating geldt zolang de medische beperking aanwezig is.

Contact
De vrijlating van inkomsten is in veel gevallen tijdelijk. Mensen met een baan en uitkering die willen weten of ze in aanmerking komen voor een gedeeltelijk vrijlating van inkomsten, kunnen contact opnemen met hun consulent van team Participatie. Team Participatie is op elke werkdag tussen 8.30 en 12.00 uur bereikbaar op telefoonnummer 140223. Ook schriftelijk een verzoek indienen voor een inkomstenvrijlating is mogelijk.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!
Back to top button