Kop van Noord-HollandPolitiek

Omgevingsdienst kampt met achterstanden door corona en stikstofregels

Kop van Noord-Holland – Omgevingsdienst Noord-Holland Noord heeft op verschillende terreinen te maken met achterstanden, voornamelijk veroorzaakt door de corona-maatregelen en de gewijzigde beleidsregels omtrent stikstof. Dat blijkt uit de eerste bestuursrapportage van de organisatie. Enerzijds is er een toename in het aantal vergunningsaanvragen en Wob-verzoeken, anderzijds worden de controlerende taken van de omgevingsdienst belemmerd.

Fysieke milieucontroles bij bedrijven waren door corona niet meer mogelijk. Enkel in uitzonderlijke gevallen zijn er in het afgelopen jaar milieucontroles uitgevoerd: “De fysieke reguliere milieucontroles bij bedrijven die we zelf inplannen zijn niet uitgevoerd of er moet ook sprake zijn geweest van een onomkeerbare situatie of ernstige gevaarzetting.” Dit moet nu worden ingehaald. Het begin is er: In maart van dit jaar is besloten dat de controles bij de zwaarste categorie bedrijven weer voortgezet worden.

Op het gebied van stikstof is er veel veranderd in de regelgeving wat een enorme druk legt op de werkzaamheden van de omgevingsdienst. In samenwerking met de gemeenten zijn zij daarom bezig met het versimpelen van het vergunningsproces, zodat ook deze achterstand kan worden weggewerkt. Door het opstellen van vuistregels kunnen door de gemeenten zelf dan vergunningen worden verleend. In sommige gebieden en bij sommige projecten is het namelijk niet nodig om een uitgebreide stikstofberekening uit te voeren. “Aan de ene kant ontziet het de inwoners door als gemeente de berekening op voorhand uit te voeren. Aan de andere kant bespaart het tijd doordat voor deze projecten de omgevingsdienst geen stikstofberekeningen hoeft te controleren”, aldus de omgevingsdienst over de voordelen van een dergelijke werkwijze.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button