Den Helder

Basisschool Villa Kakelbont wint ontwerpwedstrijd klimaatproof schoolplein

Den Helder – Basisschool Villa Kakelbont ontving van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier donderdag 16 juni een duurzame regenton. Ze ontvingen deze vanwege hun zeer goed doordachte ontwerp voor een klimaatproof schoolplein waarin goed nagedacht is over het omgaan met water en hoe je planten, vogels en insecten een plek kunt geven.

Het maken van dit ontwerp maakt deel uit van de Toolkit Klimaatproof Schoolplein, een project van De Helderse Vallei en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Deze toolkit voor leerlingen van de bovenbouw basisonderwijs, laat de kinderen zelf nadenken en aan de slag gaan met het vergroenen van hun schoolplein. Onderdelen zijn onder meer het ontwerpen van een klimaatproof schoolplein, het maken van een insectenhotel en een tegel eruit en een plant er in.

In de toolkit zitten een aantal middelen waarmee leerlingen van de bovenbouw basisonderwijs zelf aan de slag kunnen. Met behulp van filmpjes en instructiekaarten starten de leerlingen met een schoolpleinscan en het ontwerp van een klimaatvriendelijker schoolplein waarin ze gaan vergroenen en verrijken. Hierbij leren ze over het belang van biodiversiteit.

Daarna gaan ze aan de slag met het toepassen van maatregelen op het schoolplein die bijdragen aan:
– minder wateroverlast door tegels te verwijderen en bloemen te zaaien,
– minder verdroging door het planten van vaste planten die verdamping uit de kale grond voorkomen,
– minder hittestress door bomen en struiken te planten die zorgen voor schaduw,
– meer biodiversiteit door nestkastjes en een insectenhotel op te hangen voor vogels en insecten die de op het groene schoolplein afkomen.

De leerlingen van Villa Kakelbont vonden het erg leuk om te doen en hebben veel geleerd over water wat weg moet en groen dat nodig is voor schaduw als het warm is. Docent Marriëtte Leenders is ook enthousiast over het lerend effect “Het mooie is dat de kinderen zich eigenaar voelen van de dingen die ze hebben gemaakt en daardoor ook onthouden waarom ze het doen. Ze gaan de geplante boompjes en bloemen ook zelf verzorgen. Met water uit de nieuwe duurzame regenton van een gerecycled whiskyvat. We zijn heel blij dat we deze hebben gewonnen.”

Toon meer

Leanne van Gemeren

Mijn naam is Leanne van Gemeren (21). Ik ben werkzaam bij Regio Noordkop als Redactiemedewerker en studeer Creative Business. Ik ben bereikbaar via leanne@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button