Hollands KroonNoord-Holland

Man uit Hollands Kroon opgepakt voor bedreigen Femke Halsema

Hollands Kroon – De politie heeft in de afgelopen weken drie verdachten aangehouden op verdenking van bedreigingen aan het adres van de burgemeester van Amsterdam, zo laat het OM weten. Van de drie mannen komt er één uit Hollands Kroon. Alle drie de mannen hebben in mei bedreigende teksten op het internet gepubliceerd naar aanleiding van de beslissing om de huldiging van voetbalclub Ajax niet op het Museumplein toe te staan. Burgemeester Halsema heeft aangifte gedaan van deze bedreigingen.

De drie aangehouden verdachten variëren in leeftijd van 18 tot 24 jaar. De andere twee verdachten komen uit Den Bosch en Dokkum. Ze zijn inmiddels gedagvaard voor snelrechtzittingen op 30 juni en 7 juli. Een minderjarige verdachte, een jongen van 13 jaar oud uit Culemborg, heeft na een gesprek met de politie, in het bijzijn van zijn ouders, een reprimande gekregen en het advies om een excuusbrief aan de burgemeester te schrijven. Dat heeft hij inmiddels gedaan. Hij zal niet meer vervolgd worden.

Huldiging Ajax
De bedreigingen werden op internet geplaatst nadat de gemeente op maandag 9 mei in een persbericht had toegelicht dat een eventueel kampioensfeest niet op het Museumplein zou kunnen plaatsvinden omdat er niet genoeg beveiligers ingehuurd konden worden. Daarom had de Amsterdamse driehoek in samenspraak met Ajax besloten om de eventuele huldiging na de wedstrijd tegen Heerenveen van woensdagavond 11 mei te laten plaatsvinden in de Johan Cruijff ArenA. Deze beslissing was voor aantal mensen reden om op internet ernstige bedreigingen te uiten in de richting van burgemeester Halsema.

Naast de drie aangehouden verdachten is een aantal verdachten inmiddels ontboden op het politiebureau. De politie sluit niet uit dat er nog meer aanhoudingen zullen volgen. Eind mei liet Halsema zelf al weten een groot aantal aangiften te hebben gedaan, naar aanleiding van doodsbedreigingen en seksuele dreigementen.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button