Den HelderPolitiek

Statenfractie VVD niet blij met uitstel verlenging Koopvaardersschutsluis

Advertentie:

Den Helder – Het besluit van de provincie om de verlenging van de Koopvaardersschutsluis met vijf tot acht jaar uit te stellen valt verkeerd bij VVD Statenlid Klaas-Jeroen Terwal. Volgens Terwal gaat het in tegen de provinciale ambities en toont het bestuur zich daarmee een onbetrouwbare samenwerkingspartner.

Sinds 2015 is bekend dat de sluis gerenoveerd moet worden. De stalen constructie is aangetast door een bacterie. Tijdens de renovatie zou de sluis voor een periode tot wel een jaar afgesloten worden voor het scheepvaartverkeer. De schepen konden dat tijdelijk langs de Boerenverdrietsluis van het Noordhollandsch Kanaal naar de Waddenzee en andersom. Die periode kon dan meteen gebruikt worden om de Koopvaardersschutsluis te verlengen. Zo kunnen ook grotere schepen gebruik maken van de sluis.

Kosten gestegen
Dat laatste gaat niet door, mede omdat de kosten enorm zijn gestegen. Het herstel van de stalen constructie gaat wel door. Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat de sluis daarvoor waarschijnlijk maar een maand hoeft te sluiten. Brancheorganisatie Koninklijke Binnenvaart Nederland noemt het een gemiste kans. Volgens hen kan de sector de impuls die met de verlenging gerealiseerd wordt goed gebruiken. De keuze voor uitstel heeft negatieve gevolgen voor de ontwikkeling van Kooyhaven, maar worden ook in Alkmaar gevoeld.

Onbetrouwbare partner
VVD Statenlid Klaas-Jeroen Terwal heeft over het uitstel vragen ingediend bij gedeputeerde Jeroen Olthof. Volgens Terwal gaat het in tegen de ambities van de provincie om het goederenvervoer over water te stimuleren: “Ook staat dit besluit haaks op de gewekte verwachtingen bij de gemeente Den Helder, Port of Den Helder en bij onder meer de binnenvaartschippers waarvan hun branchevereniging Koninklijke Binnenvaart Nederland recent zijn ongenoegen uitte in de media.” Terwal vraagt zich af of hiermee niet het beeld ontstaat dat de provincie ambities “met de mond belijdt, maar in de praktijk niet tot uitvoering brengt”.

Een onbetrouwbare samenwerkingspartner, voor de gemeente Den Helder, Port of Den Helder en ook voor de binnenvaart. Terwal vergelijkt de situatie met die van twee jaar geleden met betrekking tot de Duinpolderweg in de Bollenstreek. Ook toen trok de provincie Noord-Holland zich opeens terug. Bij de bekendmaking van het afblazen van de verlening van de Koopvaardersschutsluis gaf de provincie wel aan dat het besluit vooraf goed is doorgesproken met de betrokken partijen en dat er begrip was.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button