DefensieHollands Kroon

Tsjechoslowaakse WOII militairen herbegraven

Advertentie:

Nieuwe Niedorp – De vijf Tsjechoslowaakse militairen die in de nacht van 22 op 23 juni 1941 de dood vonden bij Nieuwe Niedorp worden op 23 juni in het bijzijn van onder andere de Tsjechische en Slowaakse ministers van Defensie en minister Hanke Bruins Slot herbegraven op de militaire begraafplaats in Bergen op Zoom. In januari van dit jaar werd bekend gemaakt dat de stoffelijke resten van de neergestorte militairen gevonden waren bij de Kanaalweg in Nieuwe Niedorp.

Het vliegtuig, een Vickers Wellington T2990, waar de Tsjechoslowaken in vlogen was één van de 70 bommenwerpers die in de nacht van 22 op 23 juni 1941 een bombardement uitvoerden op Bremen. Op de terugweg werd het toestel onderschept door een Duitse nachtjager en neergeschoten. Brandend stortte het neer en slechts één van de bemanningsleden wist zich met zijn parachute te redden en werd krijgsgevangen gemaakt. De overige vijf bemanningsleden stonden sinds die nacht als vermist te boek.

Nationaal programma berging vliegtuigwrakken
In juni 2021 is het wrak van de Vickers Wellington T2990 van 311 Squadron Royal Air Force uit het weiland in Nieuwe Niedorp geborgen. Deze berging vond plaats in opdracht van- en in nauwe samenwerking met de gemeente Hollands Kroon. Het Nationaal programma berging vliegtuigwrakken ondersteunt gemeentes waar deze zogenaamde ‘kansrijke bergingen’ zich bevinden met geld en advies. Het programma wordt uitgevoerd onder auspiciën van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De kosten voor deze bergingen komen dan ook ten laste van de overheid. Inmiddels zijn vijf toestellen geborgen, waarbij in vier gevallen inderdaad de vermisten zijn aangetroffen.

De militaire begraafplaats, CWGC Bergen-Op-Zoom War Cemetery, waar de vijf Tsjechoslowaakse militairen worden herbegraven, telt 1284 graven en herdachte slachtoffers, waarvan 1189 geïdentificeerde. De Commonwealth War Graves Commission is verantwoordelijk voor de zorg voor de mannen en vrouwen van het Gemenebest die in de Eerste en Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld zodat ze nooit zullen worden vergeten. Dit werk wordt gefinancierd door zes regeringen en begon met het aanleggen, en nu onderhouden, van begraafplaatsen op 23.000 plaatsen over de hele wereld.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button