Hollands KroonVideo

Kinderen te weinig binding met natuur, ’tiny forest’ op pleinen als remedie (video)

Advertentie:

Anna Paulowna – Kinderen voelen te weinig verbondenheid met de natuur, dat vind de gemeente Hollands Kroon. Om de kinderen in de gemeente niet alleen rekenen, taal, maar ook groene vingers mee te geven streeft de gemeente naar meer begroeiing rondom basisscholen. In samenwerking met IVN Natuureducatie plant de gemeente ’tiny forests’ dichtbij scholen. Ook bij de Spoorbuurtschool werd gezwoegd, en een deel van het betegelde plein werd omgetoverd tot kakelvers aangeplant bos.

Een bos ter grote van een tennisbaan, dat is de uiteindelijke ambitie voor een stuk plein van de Spoorbuurtschool in Anna Paulowna. Een deel van het betegelde schoolplein moest plaats maken voor een vers aangeplant minibosje. Met spades in de ene hand en zaailingen in de andere planten leerlingen er op los, terwijl directeur Dennis Burger ze vanaf de rand aanmoedigt. “We hebben als kindcentrum al langer de wens om meer groen op het plein te hebben, zodat de kinderen van de opvang en het onderwijs samen aan de slag kunnen in de natuur”, aldus Burger.

Het planten van kleine bossen bij scholen is een initiatief van de gemeente Hollands Kroon. Het bos op het terrein van de Spoorbuurtschool is niet het eerste dat geplant is. Vier bossen gingen voor, in Nieuwe Niedorp, Middenmeer, Hippolytushoef en Anna Paulowna. Wethouder Mary van Gent opende het bos, inmiddels het vijfde in de gemeente. Volgens de wethouder gaat het de goede kant op, maar de ambitie is groter: “Eigenlijk zou ik bij alle basisscholen een tiny forest willen”, aldus van Gent. “We hebben 24 basisscholen, dus we moeten er nog een paar.” Van Gent hoopt met het planten van de bossen de natuur een prominentere plek te geven in het onderwijs. Zij ziet dat de jeugd meer afstand heeft tot de natuur, en wil er met dit project voor zorgen dat deze kloof verkleint.

Vanzelfsprekende natuur
De beplanting wordt gecoördineerd door IVN Natuureducatie. De organisatie zet zich in om meer natuur naar (basis)scholen te brengen, om natuur een vanzelfsprekender onderdeel te maken van het dagelijks leven. Louwra Postma is projectleider bij IVN. Zij deelt de visie van de wethouder, en legt uit waarom het planten van de bosjes belangrijk is: “Je ziet toch dat kinderen steeds meer binnen zitten, en letterlijk meer afstand hebben tot de natuur. Soms nemen we mensen mee naar de natuur, maar hier brengen we de natuur naar mensen toe”.

Burger plaatst een nuance bij de stelling van de wethouder en Postma: “De kloof is hier niet heel groot. Hier in de buurt hebben we nog heel veel kinderen die vaak buitenspelen”. Toch is het bos volgens hem van belang, maar dan vooral voor de ontwikkeling van het onderwijs. “De bewustwording van de staat van het milieu is wel noodzakelijk. We zijn met elkaar verantwoordelijk voor wat er gebeurt op deze planeet.” Burger is dan ook van plan om het nieuwe bos direct te integreren in de lesplannen van de leerlingen. Sommige vakken, zoals taal- en rekenlessen, worden naast de reguliere lessen al in spelvorm buiten gegeven. Toch zorgt het bos voor een extra toevoeging: “Van de oude tegels die op het plein lagen zijn bankjes gemaakt aan de rand van het bos. Door zo een buitenlokaal te creëren kunnen kinderen in een groep instructie krijgen en daarna meteen aan de gang”.

Toon meer

Brent van der Hell

Brent van der Hell is werkzaam bij Regio Noordkop als verslaggever / redacteur TV. Hij is bereikbaar via brent@regionoordkop.nl, of via de telefoonnummers 0627656370 en 0223684609.

Wellicht ook interessant

Back to top button