Hollands KroonVideo

Zwemwater Lutjestrand eindelijk blauwalgvrij (video)

Hollands Kroon – Nooit meer blauwalg; dat hopen ze van harte op het Lutjestrand op Wieringen. De gemeente Hollands Kroon heeft bij het zandstrand een zwembassin gemaakt, los van het aangrenzende Amstelmeer. Een pomp voert de hele dag vers water aan en alleen op die manier zou de de blauwalg moeten wegblijven.

Het Lutjestrand bij Westerland heeft al tientallen jaren last van blauwalg. Je kunt er behoorlijk ziek van worden en het stinkt verschrikkelijk, zegt één van de badgasten. “Drie jaar terug konden we er de hele zomer niet zwemmen.”

Henno Tacx van het projectteam Lutjestrand van de gemeente vertelt wat ze gedaan hebben: “Je ziet hier het water stromen. Vanuit het Amstelmeer pompen we vers water het bassin in. Damwanden houden het water tegen, maar we pompen het water vijf centimeter hoger dan de damwand, zodat het oude en vuile water er bij de overstorten uit het bassin stroomt.”

Dat het werkt, is zeker, vertelt Henno: “Afgelopen week leek het Amstelmeer net erwtensoep. Aan deze kant was het helemaal schoon dus we hebben veel vertrouwen in het systeem. Het gaat elders ook goed. Nu hebben we de situatie dat er lekker gezwommen en lekker gespeeld kan worden en dat we ons geen zorgen hoeven te maken over blauwalg.”

Toon meer

NH Nieuws

De bron van bovenstaand bericht is NHNieuws, de provinciale omroep voor Noord-Holland. Zij is mediapartner van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button