Den HelderPolitiek

Volgens Samen Actief is de WMO nog steeds problematisch

Advertentie:

Den Helder – Samen Actief ziet nog weinig terug van de beloofde verbeteringen binnen de uitvoering van de WMO en de maat is voor hen vol. Fractievoorzitter Marinus Vermooten heeft een aantal negatieve ervaringen van inwoners verzameld en deze naar het college gestuurd. De partij wil dat de nieuwe wethouder WMO, Peter de Vrij van de PvdA, bij de eerstvolgende commissievergadering zijn visie op een verbetertraject presenteert.

De fractie van Samen Actief heeft uit hun eigen omgeving signalen gekregen dat het nog op veel punten misgaat binnen de WMO. Zo zou de afdeling van de gemeente slecht bereikbaar zijn: “Het computerbandje dat aangeeft dat er nog zoveel wachtende voor u zijn maakt overuren en de zorgbehoevende staat nog steeds met lege handen”, aldus Vermooten. Ook op de wijksteunpunten worden volgens Samen Actief niet goed geholpen. Er zijn geen specialistische WMO consulenten aanwezig, alleen medewerkers die een algemene zorgvraag kunnen beantwoorden. Zij kunnen doorverwijzen naar de afdeling WMO. Deze laagdrempelige manier van werken zorgt er volgens de partij juist toe dat senioren van het kastje naar de muur worden gestuurd.

Aanvragen afgewezen
Ook met de gehandicapte parkeerkaart zijn er problemen. Samen Actief weet van een echtpaar waarvan de man al langer met gezondheidsklachten kampt en nu helemaal niet meer auto kan rijden. De parkeerkaart die hij had wilde hij graag inruilen voor een passagierskaart, omdat zijn vrouw nog rijdt, maar dit verzoek werd afgewezen. Een andere mevrouw kreeg ook geen parkeerkaart omdat de keuringsarts vond dat zij nog voldoende in staat was om afstanden te lopen. Dit is volgens Samen Actief problematisch. Een andere inwoner van Den Helder kreeg van de gemeente een verkeerde scootmobiel en de aanvragen voor huishoudelijke hulp en taxibonnen worden niet goed en te langzaam verwerkt.

Allemaal incidenten, maar tezamen maken ze volgens Samen Actief dat de maat vol is: “De onvrede groeit en naar de visie van het college moet men raden. De vraag rijst dan ook of het college de WMO nog wel serieus neemt.” Het lijkt er volgens Vermooten op dat het college niet goed beseft dat het vragen om hulp voor mensen op leeftijd al een flinke horde is. “Wanneer blijkt dat personele bezetting een onderliggend probleem is moet dit opgelost worden. Als het budgetbeheer en daardoor het kijken naar de centjes in plaats van naar de mens een reden is dient er een cultuuromslag plaats te vinden.”

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

1 reactie

  1. Ik denk dat het vechten tegen de bierkaai is, maar ik wens Samen Actief veel succes. Als u ook maar iets kunt bereiken, zullen de inwoners die de WMO nodig hebben, u dankbaar zijn.

Wellicht ook interessant

Back to top button