Den HelderUitgaan

Landschap Noord-Holland geeft excursie door het Refugium

Adverentie

Den Helder – Landschap Noord-Holland organiseert zondag 27 augustus een wandeling langs het Refugium. Wandelaars komen onder meer langs de plant de parnassia in dit normaal afgesloten gebied.

Het Refugium, ooit verwaarloosde sportvelden, zijn omgetoverd tot een grasland met waterpartijen. In het Refugium groeit onder meer de parnassia. Dit is een roomwitte bloem, waarvan de meeldraden vertellen hoeveel dagen de bloem al open is. Verder heeft de parnassia piepkleine goudkleurige nectarbolletjes. In het midden van de bloem zit een soort bommetje waaruit na rijping de minuscule zaden weg dwarrelen. Deelnemers gaan samen met een gids vanaf de Helderse Vallei op pad.

Parnassia. Beeld: Henk van Bruggen

 

 

 

 

 

 

 

In het Refugium zijn nog meer soorten die het bekijken waard zijn, zoals orchideeën. De gids vertelt de deelnemers hier alles over. Hoe komt de plant aan z’n naam, heeft ie bijzondere kwaliteiten?
Onderweg kunnen de wandelaars ook genieten van de vogels en andere dieren die zij tegenkomen.

Vertrekpunt
De excursie vindt zondag 27 augustus van 11:00 tot 12:30 uur plaats. Het bezoekerscentrum in De Helderse Vallei 9-11 vormt het vertrekpunt. Kinderen zijn van harte welkom bij de excursie. Mensen met een verrekijker kunnen deze meenemen voor de vogels. Verder is het goed waterdichte schoenen aan te trekken. Bij voorkeur reserveren; ter plekke aansluiten is mogelijk maar dan contant en graag gepast betalen.

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Wellicht ook interessant

Back to top button