Uitgaan

Open dag azc

Adverentie

Het COA organiseert in samenwerking met het ministerie van Justitie en Veiligheid en VluchtelingenWerk Nederland een open azc dag, op zaterdag 28 september van 13.00  tot 16.00 uur. Veel asielzoekerscentra openen hun deuren voor het publiek om een indruk te geven van het dagelijks leven op een azc. Veertig locaties nemen deel. Vorig jaar trok de Open azc dag ruim 19.000 bezoekers.

Met het openstellen van de deuren van azc’s willen de organisaties vluchtelingen en asielzoekers een gezicht geven en bezoekers uitnodigen met hen in gesprek te gaan. Op veel locaties lopen vluchtelingen met een koffierugzak rond, zij bieden graag een ‘bakkie’ en een gesprekje aan. Ook kunnen er op de meeste locaties hapjes uit het land van herkomst worden geproefd. Verder zijn er rondleidingen, workshops en kinderactiviteiten. Organisaties vertellen meer over hun werkzaamheden op een opvanglocatie, de toelating, registratie, opvang en de begeleiding van asielzoekers naar een woning in Nederland of terugkeer naar het land van herkomst.

De organisaties staan dit jaar stil bij hun jubilea. Samen met de IND bestaat het COA 25 jaar en behartigt VluchtelingenWerk Nederland al veertig jaar de belangen van asielzoekers en vluchtelingen.

Nationale Burendag
De Open azc dag vindt plaats op Nationale Burendag. De organisaties willen hiermee benadrukken dat asielzoekers en vluchtelingen buren zijn van ons allemaal. Het Oranjefonds organiseert Nationale Burendag omdat buurten leuker, veiliger en socialer worden als buren elkaar ontmoeten en zich samen inzetten voor hun buurt. Het COA, ministerie van Justitie en Veiligheid en VluchtelingenWerk Nederland sluiten zich hier bij aan.

Deelnemende locaties in Noord-Holland
In de provincie Noord-Holland openen azc Amsterdam en azc Nieuweweg in Den Helder hun deuren. De Open azc dag in Den Helder concentreert zich op de Nieuweweg. Dit betekent dat azc Doggershoek en de amv-opvang wel meedoen, maar de locaties zijn niet geopend. Het azc Heerhugowaard doet dit jaar niet mee, volgend jaar tijdens het vijfjarig bestaan organiseren zij een open dag.

Op www.openazc.nl staat een overzicht van alle activiteiten die op de azc’s georganiseerd worden.

 

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button