Den HelderVideo

Startsein voor renovatie brugwachtershuisje Ankerpark (video)

Den Helder – Het hek om het brugwachtershuisje aan het Ankerpark staat er en dat betekent dat de werkzaamheden zijn begonnen. Raadslid Nancy List (Gemeentebelangen), wethouder Kees Visser en Piet Smit, de zoon van de laatste bewoner van het huisje, luidden het begin van de werkzaamheden samen in.

De zoon van de brugwachter, Piet Smit, woonde van 1953 tot 1958 in het huisje en kwam in de jaren daarna nog vaak bij zijn ouders over de vloer. Hij bewaart warme herinneringen aan het huisje: “Ik herinner me de vrijheid die we hier hadden. Een mooi huis, met een enorme tuin waar we onze eigen groenten verbouwden, ook gingen we vaak vissen. We hadden ook altijd veel contact met de mensen uit de Visbuurt die over de brug kwamen. Het is toch jammer om te zien dat het zo snel is verpauperd.”

De renovatie is een belangrijk moment voor Nancy List die in april 2020 in de gemeenteraad vragen stelde over de verloedering van het oude huisje en daarmee het startsein gaf voor een discussie over het huisje uit 1850: “Het is een huisje met een geschiedenis, het stamt al uit 1850, en ik vind het waardevol om dit erfgoed te behouden voor de gemeente.” De gemeenteraad was het over één ding vrij snel eens: het huisje moet behouden blijven. Wethouder Kees Visser: “Het is onderdeel van het maritiem cluster en de haven van Den Helder die ook de stad verbind met de haven en de geschiedenis van onze haven.”

Met het afsluiten van het hek is het nu aan de onkruidbestrijder om het gevecht aan te gaan met de Japanse Duizendknoop. Deze woekerplant heeft zich in het huisje geworteld en zal dus eerst weggehaald moeten worden. Tegelijkertijd zal het college van B&W zich buigen over de bestemming van het huisje. Begin 2022 moeten de renovatiewerkzaamheden aanvangen.

Toon meer

Klaas Omta

Klaas Omta is, in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen lokale en regionale omroepen en de NOS, namens de NOS werkzaam bij Regio Noordkop als algemeen verslaggever. Hij is bereikbaar via klaas@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

2 reacties

    1. Ze moesten wat om aan hun belofte te houden. Stelt niet veel voor een hek plaatsen en dan pas volgend jaar met de werkzaamheden gaan beginnen. Kan wel een mooie fractiekamer worden voor .. ,als het gemeentehuis op wo gereed is.

Back to top button
%d bloggers liken dit: