Hollands KroonPolitiek

Coalitieakkoord kost Hollands Kroon 5,5 miljoen

Adverentie

Hollands Kroon – De ambities van de nieuwe coalitie gaan de gemeente Hollands Kroon tot en met 2026 ongeveer 5,5 miljoen euro kosten, dat blijkt uit de doorrekening van het coalitieakkoord. De grootste nieuwe kostenpost is de formatie, door onder andere het aannemen van dorpsmanagers en de uitbreiding van het college van drie naar vijf wethouders.

Die extra formatie kost de gemeente in 2023 €743.000,-. Daarna jaarlijks €843.000,-. De komende twee jaar wil de nieuwe coalitie ook €735.000,- uitgeven aan onderzoek op het gebied van klimaat en duurzaamheid, archeologie, communicatie en datacenters. Tot en met 2026 wordt jaarlijks €35.000,- extra begroot voor opleidingskosten. Die gelden zullen worden gebruikt voor opleidingen op het gebied van communicatie. De uitvoeringskosten van al deze ambities komen jaarlijks uit op minstens €275.000,-. Het college oordeelt in de kaderbrief dat het coalitieprogramma zo goed uitvoerbaar is.

CDA fractievoorzitter Jan-Willem van der Klugt bleek donderdagavond tijdens de raadsvergadering niet onder de indruk van die conclusie: “Dat haal je de koekoek. Als je het met 5,5 miljoen euro al niet redt, dan wordt het wel eens wat.” Volgens Van der Klugt is dit veel geld, een stuk meer dan de afgelopen vier jaar. Hij vraagt zich af wat de inwoners gaan merken van de investeringen: “Het zijn allemaal ‘zachte posten’; uitvoeringskosten, personeelskosten, onderzoekskosten. Wat hebben onze inwoners daaraan?” Portefeuillehouder Maarten Versluis zei hierop dat de berekening erg ruim is en dat het gaat om een bovengrens. Over de vraag wat de inwoners ervan gaan merken gaf hij slechts een algemeen antwoord, namelijk dat hij hoopt dat het vertrouwen in het bestuur toeneemt. Een meer concrete onderbouwing zal volgen bij het behandelen van de raadsvoorstellen.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button