Politiek

Hollands Kroon maakt kleine windturbines bij agrariërs mogelijk

Advertentie:

Anna Paulowna – Het college van Hollands Kroon stelt komende donderdag de gemeenteraad voor om kleine windmolens onder voorwaarden mogelijk te maken bij agrariërs in het buitengebied. Het beleid voorziet in mogelijkheden voor plaatsing van kleine windturbines met een maximale ashoogte van vijftien meter op agrarische bouwvlakken met een oppervlakte van minimaal een hectare.

Sinds eind 2020 biedt de provincie Noord-Holland gemeenten de mogelijkheid om kleine windturbines met een maximale ashoogte van vijftien meter toe te staan in het landelijk gebied. In Hollands Kroon is dat op dit moment nog niet mogelijk, maar daar gaat dit beleidskader dus verandering in brengen. De gemeenteraad heeft het college verzocht om hier beleid voor te ontwikkelen met als doel om kaders te geven op welke wijze agrarische bedrijven in het buitengebied kleine windturbines mogen plaatsen voor eigen energiegebruik. Kleine windturbines kunnen agrarische ondernemers helpen om energieneutraal te worden en dragen bij aan een gevarieerde, duurzame energiemix.

Naast de minimale oppervlakte moet een eventuele windmolen volgens het college ook bij de erfgrootte en erfopbouw van de locatie passen. “Alleen als er sprake is van een ‘erf-ensemble’, een samenhangend geheel van erfgebouwen (boerderij, huis, schuren, bijgebouwen), erfbeplantingen (bomen, singels, tuinen), waterlopen en erfinrichting (verhardingen, hekken, bruggen) van ruim voldoende omvang kunnen de mogelijkheden voor kleine windturbines worden onderzocht.” Dat betekent dat niet alle agrarische erven geschikt zijn voor plaatsing van een kleine windturbine.

Provinciale omgevingsverordening
De provinciale omgevingsverordening NH2020 maakt kleine windturbines op een breder toepassingsgebied mogelijk. Namelijk dat kleine windturbines mogelijk zijn op een agrarisch bouwperceel of bouwperceel van minimaal één hectare met een stedelijke activiteit. Daarbij valt te denken aan wonen, bedrijven en bijvoorbeeld zorgboerderijen. Als het aan het college ligt gaat Hollands Kroon voorlopig nog niet zo ver. Door het beleid niet op voorhand voor andere functies open te stellen beperkt zij daarmee mogelijke nadelige effecten op het landschap. Als de effecten uiteindelijk meevallen dan kan het beleid in de toekomst altijd nog verruimd worden, aldus het college.

De raad wordt komende donderdag 19 september voorgesteld om het concept beleidskader vast te stellen en vrij te geven voor inspraak. Daarmee komt het beleidskader zes weken ter inzage te liggen in het kader van participatie waarna de gemeenteraad een definitief besluit kan nemen.

Hans Boskeljon

Hans Boskeljon is sinds mei 2023 politiek verslaggever voor Regio Noordkop. Hij richt zich uitsluitend op de politiek binnen de gemeente Hollands Kroon. In het verleden was hij onder meer werkzaam bij NRG en als wethouder in de gemeente Den Helder. Hans is bereikbaar via hans@regionoordkop.nl.

1 reactie

  1. Ongelooflijk. En de volgende stap is dat de boeren de molens weer mogen opschalen naar grotere hoogtes.

    En dan te bedenken dat die kolossale windparken in Wieringermeer een paar jaar terug zijn ontstaan als poging om al die solitaire molens te laten verdwijnen bij boerderijen, omdat ze een onrustig landschappelijk beeld veroorzaakten in de polder. En nu gaan ze dus weer terug naar af. Het is niet te bevatten.

    Het lijkt erop dat de boeren die destijds de boot hebben gemist, omdat de gemeente in een grijs verleden een stop afkondigde voor de bouw van nieuwe solitaire turbines, nu alsnog de kans krijgen om een graantje mee te pikken van de enorme winsten die de turbines genereren. Het zou verboden moeten worden…..

Wellicht ook interessant

Back to top button