Hollands Kroon

“Kijk over de Dijk” wordt onderdeel van digitaal kunstwerk

Hollands Kroon – Het kunstwerk “Kijk over de Dijk” bij Stroe op Wieringen wordt onderdeel van een digitaal kunstwerk genaamd ‘Kijk op het Wad’. Het college van Hollands Kroon heeft hiervoor een bijdrage beschikbaar gesteld van € 5.900,-.

In 2003 is het door Niko Hoebe ontworpen (2003) kunstwerk “Kijk over de Dijk” gezet. Deze staat op de Rinkeweelsdijk om de hoek van de Noordstroeërweg op Wieringen. Het kunstwerk, waarvan de vorm doet denken aan een kerktoren, heeft een periscoop. Dat is een optisch instrument om vanuit een verborgen positie de omgeving op een hoger niveau te kunnen observeren. Hiermee kun je dus van achter de dijk, over de dijk kijken, naar het Wad en richting Texel.

Opknapbeurt
Het kunstwerk is toe aan een opknapbeurt. De lenzen van de periscoop worden vervangen door een camera bovenin het kunstwerk en een beeldscherm op kijkhoogte bij de grond. Hiermee krijgt men een spectaculair zicht op de Waddenzee, achter de hoge en gesloten zeedijk. Met het nieuwe systeem kan de omgeving van verschillende kanten bekeken worden, en kan worden ingezoomd. Ook kunnen de beelden via een website en internetverbinding toegankelijk gemaakt worden om digitaal te bekijken. Op deze manier kan het kunstwerk weer gebruikt worden door wandelaars, fietsers, passanten en toeristen.

In aansluiting hierop is door Niko Hoebe een nieuw plan ontwikkeld onder de naam ‘Kijk op het Wad’. Het gaat om een kunstwerk dat bestaat uit 9 kijkpunten, toegespitst op het Waddenzeegebied. Deze 9 afzonderlijke onderdelen worden verspreid over het gehele Nederlandse Waddengebied, zowel op de vaste wal als op de eilanden. Samen vormen al deze kijkpunten een prachtig beeld van de Waddenzee in al haar facetten. Deze beelden kunnen ook digitaal zichtbaar worden gemaakt.

Stichting Vestige steunt dit plan en heeft daarvoor bij verschillende partijen, waaronder het Waddenfonds en Provincie Noord-Holland, financiële ondersteuning gevraagd.

Toon meer

Ronald Boutkan

Bovenstaand bericht is geplaatst door Ronald Boutkan, hoofdredacteur van Regio Noordkop. Ronald woont in Julianadorp en is bereikbaar via hoofdredactie@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

Wellicht ook interessant

Back to top button