Hollands Kroon

Stichting Leeuw luidt de noodklok

Hollands Kroon – Het grootste opvangcentrum voor katachtigen in Europa luidt de noodklok. Het aantal aanvragen voor opvang van leeuwen, tijgers en andere grote katachtigen is groter dan ooit. De opvang in Anna Paulowna zit vol en biedt al plek aan 30 dieren. Maar inmiddels staan er op de wachtlijst 22 dieren die nodig moeten worden opgevangen. Uit verschillende landen komen verzoeken binnen en wordt de stichting om hulp gevraagd. Om dieren te kunnen opvangen is nu dringend financiële steun nodig.

Recent kon Stichting Leeuw nog een groep van drie leeuwen verplaatsen naar een reservaat in Zuid-Afrika. Daardoor kwamen er weer wat plekken vrij en konden onlangs leeuwinnen Stella en Luna en witte tijger Muba gered worden vanuit een hotel resort in Slowakije. Maar meerdere tijgers en leeuwen in dat land wachten nog op opvang en hun toekomst is uiterst onzeker. In de Oekraïne zijn ook meerdere dieren in beslag genomen vanuit particulieren en zelfs bij een wegrestaurant vandaan. Meerdere leeuwenwelpjes, volwassen leeuwen, een tijger en jaguar zijn hierdoor vanuit de Oekraïne aangemeld bij Stichting Leeuw met het verzoek deze dieren te helpen met opvang. Maar de stichting zit vol.

Schrikkloof
Het opvangcentrum van Stichting Leeuw is gevestigd op Landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna en vangt sinds 2011 grote katachtigen op. In Afrika werkt de stichting samen met een zusterorganisatie genaamd de Lions Foundation. Veel van de dieren die worden opgevangen in Anna Paulowna verkeren in een slechte conditie of kampen met gezondheidsproblemen. In de opvang in Anna Paulowna kunnen de dieren verzorgd worden en revalideren. Omdat de dieren vaak door mensen zijn opgevoed of al lange tijd onder menselijke zorg leven, kunnen ze niet meer naar het wild worden teruggebracht. In Afrika is daarom een reservaat aangekocht, genaamd Schrikkloof, waar dieren permanente opvang kan worden geboden. Daar worden verblijven gebouwd van anderhalve hectare groot waar de dieren in groepen in het semiwild een goede oude dag wordt geboden. Verzorgers van de Lions Foundation verzorgen daar de dieren. De kosten om een dergelijk verblijf daar te realiseren bedragen € 30.000,- per verblijf. Omdat de stichting dit geld niet heeft, is er geen nieuwe doorstroom mogelijk en loopt de wachtlijst zodanig vol dat de stichting nu de noodklok luidt.

Steun
Bedrijven en particulieren kunnen Stichting Leeuw steunen en zo meehelpen nog meer dieren te redden. De dieren in de opvang kunnen geadopteerd worden. Ook kunnen mensen een workshop boeken. Tijdens deze workshops krijgen mensen via een presentatie meer uitleg over het werk van de stichting en een kijkje achter de schermen. Als mensen het werk van de stichting willen ondersteunen, dan kan dat door een bezoek te brengen aan www.stichtingleeuw.nl/steun-ons/

Toon meer

Leanne van Gemeren

Mijn naam is Leanne van Gemeren (21). Ik ben werkzaam bij Regio Noordkop als Redactiemedewerker en studeer Creative Business. Ik ben bereikbaar via leanne@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button