Uitgaan

Wandeling door de Noordduinen bij Den Helder tijdens de Nacht van de Nacht

Adverentie

Den Helder – Een gids van Landschap Noord-Holland neemt wandelaars 28 oktober in het kader van de Nacht van de Nacht mee het donker in. De wandeling gaat door de Noordduinen, dus zonder straatlantaarns.

In de schemer wandelen prikkelt zintuigen die normaal wat minder gebruikt worden. Het gevoel, de reuk en vooral het geluid maken deze nachtelijke wandeling bijzonder. Deelnemers ontdekken tijdens deze excursie hoe mooi de nacht is. Of het nu in het bos is, door de duinen of aan het strand.

De Nacht van de Nacht is een moment waarin wandelaars samen met de gids stilstaan bij de hoeveelheid licht die er ’s nachts in Nederland te zien is. Nederland is één van de lichtste landen ter wereld. Bijvoorbeeld de vele verlichte gebouwen, reclameborden en straatverlichting.

Gedeeltelijke maansverduistering
Duisternis hoort bij de natuur en is belangrijk voor de dieren. Kortom, plekken waar het nog donker is ’s nachts, zoals in de duinen rondom Den Helder moeten gekoesterd worden. Maar wat is er nog zien bij het licht van de maan en de sterren? Bijna volle maan. De 28e oktober is er ook een gedeeltelijke maansverduistering van ongeveer 10%. Welke nachtdieren zijn er te bewonderen?

De wandelaars lopen buiten de gebaande paden, dus adviseert Landschap Noord-Holland goede wandelschoenen aan te trekken. Bij voorkeur reserveren; ter plekke aansluiten is mogelijk maar dan contant en graag gepast betalen.

Meer informatie
De wandeling vindt zaterdag 28 oktober van 21:00 tot 23:00 uur plaats. De parkeerplaats bij Jan Verfailleweg 622 in Den Helder vormt het vertrekpunt. Meer informatie en het aanmeldformulier is te vinden op de website van Landschap Noord-Holland.

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Wellicht ook interessant

Back to top button