Noord-Holland

Noord-Holland krijgt slimme openbare verlichting

Noord-Holland – Noord-Holland schakelt de komende weken over op een nieuw systeem dat de straatverlichting flexibel aanstuurt. Netbeheerder Liander doet een oproep aan de inwoners om mee te helpen de laatste oude besturingskastjes op te sporen. Deze zijn te herkennen doordat de straatverlichting rond zo’n kastje overdag blijft branden.

Op het moment stuurt Liander de straatverlichting in Noord-Holland centraal aan met behulp van het zogenaamde ToonFrequent-signaal. Dit signaal wordt twee keer per dag verstuurd via de elektriciteitsnetten. Door de digitalisering van de energienetten is het doorgeven van dit signaal inmiddels achterhaald. Nieuwe digitale technologie is betrouwbaarder en biedt meer mogelijkheden. Zo kunnen gemeenten zelf de openbare verlichting per gebied gaan besturen. Hiermee kunnen ze energie besparen en de veiligheid op straat bevorderen.

In het grootste deel van Noord-Holland zijn inmiddels de oude schakelkastjes vervangen. Niet alle ToonFrequent-ontvangers zijn in de loop der jaren echter goed geregistreerd. Daarom gaat Liander komende weken de laatste kastjes in de provincie opsporen en vervangen. Hiervoor wordt de komende weken de straatverlichting ’s morgens aangezet via het ToonFrequent-signaal. De openbare verlichting die al wordt geschakeld met de nieuwe technologie zal overdag wel uit zijn. Hierdoor wordt zichtbaar in welke gebieden zich nog oude ontvangers bevinden. Monteurs van Liander gaan op basis van de meldingen deze laatste kastjes vervangen.

Meld bij de gemeente
Liander doet een oproep aan de inwoners van Noord-Holland om mee te helpen de laatste oude kastjes te vervangen. Als ergens de straatverlichting overdag nog brandt kan dit worden doorgegeven aan de gemeente, net zoals een normale storing aan de straatverlichting. Doel is om voor het eind van het jaar helemaal klaar te zijn. Als alles volgens planning verloopt, stopt het TF-signaal in Noord-Holland definitief op maandag 1 februari 2021.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button