Den HelderPolitiek

Ouderen wachten al sinds juni op een zorgbudget: VVD bevraagt wethouder

Den Helder – Op verzoek van de VVD sprak de Raadscommissie Maatschappelijke Ontwikkeling dinsdagavond over de doorlooptijden van WMO aanvragen. Eigen onderzoek door de coalitiepartij wijst volgens raadslid Edwin Dasbach uit dat mensen soms maanden moeten wachten op persoonlijke begeleiding of het aanvragen van een taxipas. De wethouder deed geen beloftes voor verbetering.

In september van dit jaar gaf de VVD al aan meerdere signalen te hebben ontvangen dat het in de WMO dienstverlening vastliep. Een jaar eerder vond de VVD nog dat het eigenlijk wel goed ging in Den Helder. Of dit in de tussentijd veranderd is, of dat de VVD nu pas signalen opvangt, is niet helemaal duidelijk. Wel liet Dasbach weten dat ze als partij onderzoek hebben gedaan en dat blijkt dat het best wel heel vaak mis gaat.

Zo is er bij de VVD een geval bekend van iemand die al drie maanden wacht om een WMO-taxipas. Ook kennen ze een situatie waarbij iemand al sinds juni wacht op het ontvangen van een zorgbudget. Hetzelfde geldt voor iemand die eenvraag heeft gedaan voor persoonlijke begeleiding. De VVD wil daarom graag weten wat verantwoordelijk wethouder, Tjitske Biersteker van de ChristenUnie, gaat doen om hier verandering in te brengen. Volgens Adriana Hogendoorn van Behoorlijk Bestuur is de VVD wel de laatste partij die hier nu kritisch mag zijn, gezien de eerdere ontkenning van het probleem. Toch is zij ook blij dat het probleem in ieder geval besproken wordt: “Het doel heiligt de middelen”, aldus Hogendoorn.

Vertraging niet alleen door de gemeente
Volgens Biersteker ligt de schuld niet altijd bij de gemeente zelf en valt het probleem mee. Er is wel vertraging, maar het aantal klachten dat de gemeente ontvangt is klein. Toch blijkt uit de beantwoording van politieke vragen door de VVD dat de deadlines voor aanvragen in 60 procent van de gevallen niet gehaald wordt. Een groot deel van de vertraging komt door andere partijen die de uitvoering verzorgen. Wanneer bijvoorbeeld is vastgesteld dat iemand een traplift moet krijgen, maar het bedrijf dat trapliften maakt kampt met een personeelstekort, gaat er soms maanden overheen. Volgens de wethouder is het gebrek aan mogelijkheden bij deze organisaties dan ook vaak de boosdoener.

Biersteker wilde verder niet ingaan op de individuele gevallen die Dasbach benoemde. Wel kon ze toezeggen dat er bij de volgende commissievergadering begin december een meer diepgaande analyse zou klaarliggen. Echte concrete verbeterplannen werden niet genoemd. Raadslid Frans Klut van D66 gaf aan initieel vertrouwen te hebben gehad in Biersteker, die eerder als raadslid zelf ook de problemen met de WMO heeft aangekaart. De portefeuillehouder bevestigde dat zij en de ambtenaren er alles aan doen om eventuele achterstanden in de WMO terug te dringen.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

1 reactie

Back to top button
%d bloggers liken dit: