Den Helder

Gemeente Den Helder beperkt huurverhogingen

Den Helder – Het college van de gemeente Den Helder heeft besloten de huurprijzen voor gemeentelijk vastgoed maar beperkt te verhogen. Wanneer zij gebruik zou maken van de reguliere berekening betekent dit een huurverhoging van 14,5 procent. Dat is volgens het college ongekend hoog. In plaats daarvan verhoogt de gemeente de huren voor bijvoorbeeld woningen, volkstuinen en sportaccommodaties met 2,3 procent.

Het college schrijft in een brief aan de gemeenteraad dat deze keuze onder andere is gemaakt omdat huurders al geconfronteerd worden met stijgende energiekosten. Voor de verhoging van de huren wordt gebruik gemaakt van de consumentenprijsindex. De gemeente koppelt de huurprijzen als het ware aan de inflatie. Omdat hierin ook de sterk stijgende energieprijzen zijn verwerkt worden huurders dubbel geraakt, zo zegt het college.

Het blind volgen van de inflatiecijfers zou betekenen dat de gemeente de huurprijzen voor het gemeentelijk vastgoed met 14,5 procent moet verhogen. De afgelopen jaren lag de indexatie steeds tussen de 2 en 3 procent. Ook Rijksoverheid ziet dit niet zitten en kiest ervoor om de huurverhoging in de sociale sector te maximeren op 2,3 procent. De gemeente Den Helder volgt dit voorbeeld. Daarbij meldt het college dat zij geen invloed heeft op huurverhoging van externe partners. Wel zal de gemeente hen informeren over het besluit.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button