Cultuur/NatuurKop van Noord-HollandNoord-Holland

Groot deel Noord-Holland Noord biedt kansen voor aardwarmte

Noord-Holland Noord – Uit seismisch onderzoek dat dit jaar door SCAN in opdracht van Energie Beheer Nederland (EBN) is uitgevoerd, blijkt dat er in grote delen van Noord-Holland Noord kansrijke gebieden voor aardwarmte zijn. Met aardwarmte wordt vanuit grote diepte warm water omhoog gepompt. Daarmee worden woningen, gebouwen of kassen verwarmd.

De provincie is enthousiast over aardwarmte: “Het doel van het seismisch onderzoek was om meer inzicht te krijgen in de ondergrond, zodat we aardwarmte als duurzame warmtebron versneld kunnen toepassen daar waar de mogelijkheden in de ondergrond het grootst zijn”, aldus gedeputeerde Edward Stigter van Klimaat en Energie.

De uitkomsten van het seismisch onderzoek geven aan dat grote delen van Noord-Holland Noord, met uitzondering van Texel, zeer goede kansen bieden voor aardwarmte. Ook rond Heemskerk en Haarlem zijn de uitkomsten naar de geschiktheid van de ondergrond naar aardwarmte positief. Rondom Amsterdam liggen de inschattingen over de geschiktheid van de bodem iets lager. Dit heeft ook te maken met de onzekerheden die bestaan over de bodem. Meer onderzoek is nodig.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button